Toen Madeleine Vink (53) op de mavo tegen de decaan zei dat ze pottenbakker wilde worden, lachte hij haar hartelijk uit. ”Dat is toch geen beroep.” Dus wel. Ze is het nu al 35 jaar.
Mensen denken bij een pottenbakker aan iemand die in een koud, donker schuurtje ergens in Drenthe kommetjes aan het draaien is. Maar een pottenbakker is een ontwerper. Het is design waarmee ik bezig ben.” Nou ja, meestal dan, voegt Madeleine Vink eraan toe. „Ik ben nu honderd tapasschaaltjes voor een cateringbedrijf aan het maken.”
Zo’n opdracht is geen uitzondering: de laatste tijd krijgt ze steeds meer verzoeken van restaurants die hun eigen servies willen, vooral uit Amsterdam. Een kwestie van mond-tot-mondreclame, denkt Vink. „Het zijn de hippere zaken die naar mij toe komen. Dat zijn van die restaurants die vaak ook hun eigen pluktuin hebben. Ze serveren mooi biologisch eten en willen dat presenteren op een bijzonder bordje.”