Bijzondere tuin

Buiten het dorp Biggekerke, met vrij zicht over het landschap tot aan de duinen, ligt de landschappelijke tuin van Henk (64) en Joke (61) Cijsouw: ’t Hofje. Het schilderachtige boerderijtje waarin ze wonen, is prachtig opgenomen in de tuin. De siertuin rondom het huis is zo’n 3000 vierkante meter groot.

 „We hebben ongeveer 2 hectare grond. Een groot gedeelte daarvan is weiland voor onze schapen, zij zijn onze grasmaaiers”, vertelt Joke. De tuin is haar hobby. „Toen we in 1979 een eigen tuin kregen, ging ik het tuinieren erg leuk vinden.”

Waar: Het echtpaar woont ruim dertig jaar in Biggekerke. Joke: „Toen we hier kwamen wonen had de tuin al sfeer. Na verloop van tijd heb ik het geheel aangevuld met verschillende soorten sierheesters, vaste planten en rozen. Bepaalde stukken heb ik bewust met andere kleuren, planten en heesters ingeplant om verscheidenheid te krijgen. Daar wordt de tuin spannend van. Naast de lange oprit waarlangs platanen staan, ligt een wei die afgezet is met kastanjehout. Hier staat een kastanjeboom die in mei zijn rode kaarsen toont. Vroeg in het voorjaar zijn de vele bloembollen uitgekomen tussen het opkomend blad van de vaste planten. Zo verlengen we de bloeiperiode van de tuin. Op hete dagen in de zomer kunnen de schapen hier koelte zoeken. Door het plaatsen van hagen en hekken is er structuur aan de tuin gegeven en zijn zichtlijnen ontstaan. Ook vormen ze een geweldige windbuffer. Zo vlak bij de zee maakt dat het tuinieren een stuk aangenamer.” 

Gasten: Na verloop van tijd ging Joke bij een tuinclub om van andere mensen te leren. „Zodoende bekeken we ook elkaars tuinen. Er kwamen steeds meer tuinclubs onze tuin bekijken en zo zijn we gasten gaan ontvangen.” Vanaf half april is de tuin van de familie Cijsouw iedere donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur te bezoeken. „Mensen kunnen genieten van de rust, de brocante uit ons interieurwinkeltje en een kopje koffie of thee met iets lekkers.” Voor groepen is de tuin op afspraak te bezichtigen. Dit kost 5 euro inclusief rondleiding en koffie of thee. Een lunch en high tea of fotosessie zijn op afspraak mogelijk.

Onderhoud: Henk en Joke werken altijd samen in de tuin. „Het is fijn om samen bezig te zijn. We hebben allebei onze eigen taken, maar toch zijn we samen.” Het stel is gemiddeld een tot twee dagen per week bezig met het onderhoud van de tuin. Hagen strak maken, blad opruimen, planten snoeien en verplanten, er is genoeg te doen. „Hoe meer je eraan werkt, hoe mooier de tuin wordt”, vindt Joke. „Soms loop je achter of lukt het niet allemaal, maar in een nieuw seizoen krijg je weer nieuwe kansen. Onze favoriete plek is het zonnige terras aan de voorkant van het huis. Daar zit je beschut tegen de wind met uitzicht over het landschap.”
 

Extra open: 
’t Hofje is dit voorjaar extra dagen geopend. Op 18, 19 en 20 april: Bollenroute op Walcheren. Op 13, 14 en 15 juni: Landelijke Groei & Bloeidagen. Op 15, 16, 17 augustus: Kunstroute Zoutelande.
Adres: Tuin ’t Hofje, Noordweg 4 4373 SM Biggekerke, 0118-552114 of 06-34206876, www.tuinthofje.nl.

 

Bekijk ook de foto's van de Passiflorahoeve in Harskamp en van de familie Zaaijer uit Kesteren.

Deel dit verhaal op sociale media

beeld: André Dorst

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.