Binnen bij de Cromhouts

Waar stap je in één keer zowel de Hollandse Gouden Eeuw als het Beloofde Land binnen? Aan de Herengracht in Amsterdam, waar het Cromhouthuis en het Bijbels Museum een indrukwekkend grachtenpand delen.

Een lange, marmeren gang. Imposante zalen met prachtig beschilderde plafonds, goudkleurig behang, schilderijen. In de originele 17e-eeuwse keuken komt het daglicht door de kleine, hoge ramen schoorvoetend binnen. Kandelaars aan de muur zorgen er voor een schemerige sfeer. Hier geen fraai beschilderde plafonds, maar donkerrode balken en aan de muren oude, witte tegeltjes en een blauw-wit tegeltableau – evengoed indrukwekkend. Zelfs in dit vertrek is de rijkdom van de familie die hier ooit woonde zichtbaar. Naast twee fornuizen staat een grote, zwarte oven. „Echt een luxe geval voor die tijd”, vertelt gids Arjan Vader. „Hij kon heel heet gestookt worden. Er moesten metselaars uit het buitenland aan te pas komen om hem te kunnen maken, dus dat is heel duur geweest.”
Het Cromhouthuis, dat bestaat uit vier aaneengesloten grachtenpanden, was ooit eigendom van een van de rijkste en machtigste families van het Amsterdam van de 17e en 18e eeuw: Cromhout heetten ze. Stamvader was Adriaen Reiniersz Cromhout, de eerste gereformeerde burgemeester van Amsterdam. In de 17e eeuw speelde de familie een belangrijke bestuurlijke rol in de stad. In 1650 keerden de Cromhouts terug naar het rooms-katholicisme, wat met zich meebracht dat ze niet meer politiek actief mochten zijn. Bij de maatschappelijke elite bleven ze wel horen, mede door hun grote rijkdom.
De familie Cromhout bewoonde de panden aan de Herengracht zo’n 150 jaar. Daarna kwamen de vier huizen in gebruik als kantoorruimte – zo was onder andere het Nederlands Bijbelgenootschap er gevestigd. In 1975 kwam het Bijbels Museum op deze locatie terecht; het had tot enkele jaren geleden het complete pand in gebruik.

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

Annemieke van den Berg

Houdt van klaprozen, ontbijt met sterke koffie en gele schoenen. Of rode. | Dagelijks druk met: twee mooie meiden, letters op papier en andere zaken | Wordt blij van: inspirerende verhalen.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.