Binnenkijken in Schoonhoven

Binnenkijken in Schoonhoven

Emy binnenkijker Schoonhoven- Pareltje in de Zilverstad- RenateB _24_site

De oude kloosterbank bij de eettafel verfde ze „knaloranje.” Daarvoor was hij roze en morgen kan hij weer een ander tintje hebben. De verfkwast is nooit ver weg voor de creatieve Emy Scholts uit Schoonhoven. Een kijkje in een jarendertighuis waar muren en banken zomaar van kleur kunnen verschieten.

Het is niet alleen goud of zilver dat er blinkt in Schoonhoven. In het Zuid-Hollandse plaatsje, al honderden jaren beroemd als de zilverstad, schittert ook een parel. Het jarendertighuis dat Emy Scholts (40) vier jaar geleden met haar man Arvid en kinderen Job, Elias en Yaël betrok, was een buitenkansje. Veel groter dan hun vorige woning bleek de twee-onder-eenkapper niet te zijn. Maar hij heeft wel een diepe achtertuin en staat op een uniek plekje. „Landelijk en toch dicht bij alle voorzieningen, aan de rand van het oude centrum”, zegt Emy. Als ze ’s morgens de gordijnen beneden opendoet, blijft haar blik even rusten op de eeuwenoude bomen langs de gracht en het kabbelende water. Daarachter groent het historische stadspark en nog wat verder weg glinstert de zilverstad.

Over hoe hun aanvankelijk wat gedateerde huis steeds meer verandert in een juweeltje, houdt Emy een Instagramaccount bij: ”Pareltje in de zilverstad”.

Verhuizen of verbouwen

„Dit is mijn favoriete plek in huis”, vertelt Emy. Onder het woonkamerraam heeft Arvid een radiatorombouw getimmerd waarop je kunt zitten: „de zitvensterbank.” Op maat gemaakte kussens in neutrale tinten zorgen voor een zachte zit. „We hebben beiden een grote familie, dus met verjaardagen is het wel handig als er wat extra zitplaatsen zijn. Omdat de woonkamer niet groot is, vonden we dit idee heel praktisch; zo kunnen we toch iedereen kwijt.

De bijzondere bank werd het lievelingsplekje van alle gezinsleden. „’s Winters zijn we vaak allemaal beneden en zitten dan graag hier. Dat is meteen lekker warm, zo boven de radiator.” En dat is wel zo fijn in een oud huis. Want ondanks alle isolatiemaatregelen die ze troffen, kan het er nog best tochtig zijn, vindt Emy.

Het gezin woonde eerder in een nieuwbouwwoning in Schoonhoven, en hun allereerste onderkomen was een appartementje in de binnenstad. „Ik woon graag in een oud huis, maar Arvid houdt van nieuwbouw”, vertelt Emy.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 11, 13 februari 2024).

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Annemieke Fieret

Volg ons lifestyle platform op instagram.