Broers André en Dick Jan Diepenbroek: samen betrokken op Israël - Terdege

Broers André en Dick Jan Diepenbroek: samen betrokken op Israël

Diepenbroek-TERD_DSF0785-site

Door het leeftijdsverschil tussen hen beiden trokken André en Dick Jan Diepenbroek lang gescheiden op. Nu zijn ze behalve broers ook vrienden. Dick Jan volgt de activiteiten van André voor Israël. André beluistert met regelmaat preken van zijn broer. „Hij zet je altijd aan het denken.”

De antieke drukpers in de hal van het kantoor van de Erdee Media Groep ontlokt André Diepenbroek een enthousiaste uitroep. Het monumentale stuk herinnert hem aan zijn voorgeslacht. „Onze beide grootvaders zaten in het drukkersvak. In de slaapkamer van onze ouders hing een ingelijste plaat van de laatste kalender die mijn opa van moeders kant drukte voordat hij overleed. Hij was eigenaar van drukkerij Boerman.” Opa Diepenbroek werkte in dienstverband bij een veel grotere drukkerij in Rotterdam. „Ze kwamen allebei uit het oosten des lands, waren naar het westen getrokken en woonden niet ver van elkaar. De een kreeg een zoontje, de ander een dochtertje. Dat zijn onze ouders geworden. Pa voelde niet voor het drukkersvak; hij volgde na de hbs een opleiding tot accountant.”

In het accountantsgezin werden twee kinderen geboren, vertelt André. „Mijn ouders hadden niet meer verwacht dat er acht jaar na mij nog één zou komen. Dat was echt een verrassing. We hadden het goed met elkaar, maar als broers deelden we niet zo veel. Toen Dick naar de basisschool ging, maakte ik de overstap naar de middelbare school. Toen hij daar kwam, was ik al geschiedenis aan het studeren. In 1993 vertrok ik voor vier jaar naar Israël, vanwege de specialisatie Joodse geschiedenis. Dick ging in Nederland sociale geografie studeren. Het leuke van de recentere jaren is, dat het leeftijdsverschil er niet meer toe doet en we bovendien heel veel interesses delen. Israël heeft daarin een vrij centrale plaats.”

Lees het volledige interview met de broers Diepenbroek in Terdege nr. 22, pag. 39.

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.