Ga op een droge najaarsdag eens de tuin in om boven een vuurtje broodjes te bakken. Een gezellige bezigheid voor klein en groot!
Vandaag was het weer een typische herfstdag. Vanmorgen regende het en zag het er buiten een beetje somber uit. Maar gelukkig kwam vanmiddag de zon en was de lucht strakblauw. Perfect weer om buiten een vuurtje te maken, broodjes te bakken en warme chocolademelk te drinken. En dat allemaal met mijn lieve neefjes en zoontje. Het broodjes bakken was erg gezellig met elkaar, al moet ik er wel bij zeggen dat het geduld van de kleintjes snel weg was. En dat niet alle broodjes mooi goudbruin waren, maar sommige ook een beetje zwart. Het is een gezellige bezigheid voor buiten met iets oudere kinderen of voor jezelf. Zelf heb ik voor een vulling gekozen met knakworstjes, maar je kunt er ook suiker en kaneel in doen, voor een zoete variant.
Ingrediënten
* 500 g patentbloem * 3 g zout * 16 g bakpoeder
* 30 g roomboter * 280 g water * 1 blik knakworsten
Bereiding
* Meng de bloem, de bakpoeder en het zout door elkaar in een kom.
* Voeg dan het water en de boter toe en kneed tot een soepel deeg.
* Laat het deeg een kwartier rusten.
* Steek ondertussen een kampvuurtje aan en zoek wat lange takken op.
* Kneed het deeg nog een keer goed door en haal er een klein balletje af.
* Vorm het balletje om een stok heen. Zorg dat de punt van de stok niet meer zichtbaar is, zodat die niet verbrandt.
* Draai de stok 10 tot 15 minuten boven het vuur, tot het deeg mooi goudbruin wordt.
* Als het broodje zo goed als klaar is kan hij van de stok af en kun je er een knakworstje in doen.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen
Smaakt Terdege naar meer?
En wil je de andere artikelen ook graag lezen?