Buisman: icoon van onze koffiecultuur

Een lepeltje Buisman was vele jaren een begrip. Het oerHollandse bedrijf houdt zich nog altijd bezig met gebrande suiker, nu voor de levensmiddelenindustrie. Met trots voert de onderneming sinds 1951 het predicaat koninklijk. ”Het voelt als een erkenning voor bewezen vakmanschap.”

De hoge schoorsteen is van verre te zien. Het pand van de Koninklijke Fabriek van Gebrande Suiker R. Buisman BV, zoals het bedrijf officieel heet, staat aan de Zomerdijk in Zwartsluis. Toen de familie Buisman er in 1913 een nieuw bedrijfspand bouwde, waren de weilanden aan een zijarm van het Meppelerdiep nog groen. Nu staat de fabriek in een woonwijk. Nieuwe woningen hebben de fabriek omsloten.

Herman Buisman –oprichter van het bedrijf– groeide op in het dorp, waar hij een kruidenierszaak begon. Hij breidde zijn nering uit met een grossierderij en begon met het branden van koffie. In 1876 bedacht hij ”koffijstroop”, zo blijkt uit het herdenkingsboek dat enkele jaren geleden ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan verscheen.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Renate Bleijenberg-Van leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.