Buisman: icoon van onze koffiecultuur - Terdege

Buisman: icoon van onze koffiecultuur

Buisman-_Koffie-_Zwartsluis-_11

Een lepeltje Buisman was vele jaren een begrip. Het oerHollandse bedrijf houdt zich nog altijd bezig met gebrande suiker, nu voor de levensmiddelenindustrie. Met trots voert de onderneming sinds 1951 het predicaat koninklijk. ”Het voelt als een erkenning voor bewezen vakmanschap.”

De hoge schoorsteen is van verre te zien. Het pand van de Koninklijke Fabriek van Gebrande Suiker R. Buisman BV, zoals het bedrijf officieel heet, staat aan de Zomerdijk in Zwartsluis. Toen de familie Buisman er in 1913 een nieuw bedrijfspand bouwde, waren de weilanden aan een zijarm van het Meppelerdiep nog groen. Nu staat de fabriek in een woonwijk. Nieuwe woningen hebben de fabriek omsloten.

Herman Buisman –oprichter van het bedrijf– groeide op in het dorp, waar hij een kruidenierszaak begon. Hij breidde zijn nering uit met een grossierderij en begon met het branden van koffie. In 1876 bedacht hij ”koffijstroop”, zo blijkt uit het herdenkingsboek dat enkele jaren geleden ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan verscheen.

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.