Campers: op reis met je eigen thuis

BusjeRonaldNelleke-ceesvdwal_2 (2)

Een verrijdbaar huisje met knusse gordijntjes en een minikeukentje: vakantie vieren in een mobiele slaapplaats, dat spreekt tot de verbeelding. De camper is terug van weggeweest. Van hypermodern en van alle gemakken voorzien tot kneuterig retro met hier en daar een mooi defect. Een reis door de wereld van campers.

Het moet in juni zijn geweest, een dinsdagavond in juni. De buurvrouw had een camper gekocht en ik moest echt even komen kijken hoe leuk hij was. Met sokken in slippers liep ik met haar mee – en misschien voelde het daarom wel meteen als op de camping. Wat maakt het uit hoe je erbij loopt: je hebt vakantie. Die vrijheid schitterde ook op het gezicht van het buurmeisje. Ze klom het laddertje op naar de dakkoffer en zoals ze daar klom, zag je dat ze zojuist een avontuur rijker was geworden.

Ik begreep haar wel. Zo’n verrijdbaar huisje met knusse gordijntjes en een minikeukentje, dat spreekt ook bij volwassen meisjes tot de verbeelding. Hoe leuk moet het zijn om tijdens het rijden aan tafel een spelletje te doen. Hoe kneuterig is het om bij een klein lampje op een krap bed nog één sudoku in te vullen voor het slapengaan. Een kleine, overzichtelijke wereld, precies goed voor op vakantie.

Toen de buurvrouw de roldeur openschoof, stonden we weer met beide benen op de grond. Een oudje was het, een echt oudje. Met afgebladderde verf op de kastjes en ouderwetse kussens vol vochtkringen. Die kussens zouden nieuwe bekleding krijgen en de vloer, daar moest nog een plan voor komen. Een voorjaarsproject werd het. Maar misschien gingen ze er al even mee op pad. Om een nachtje te oefenen, even voorpret te hebben.

Gezelligheid

Waren er in 2010 nog 65.000 campereigenaren, in 2020 is dat aantal meer dan verdubbeld tot 138.500. Gerald van den Belt, van Van den Belt Caravan en Camper in Rijsen, herkent de aantallen wel. „Jarenlang was de camper er vooral voor gepensioneerden, voor mensen uit de grijze golf. Hotels en restaurants waren populaire vakantieoorden. De laatste jaren is er echter een opleving van de camper te zien. De mensen willen terug de natuur in en hebben graag weer de gezelligheid van de camping.” En dan, nadenkend: „Ik begrijp dat wel. Zelf zit ik ook liever op de camping. Een praatje links, een gesprekje rechts. Dat moet je in een hotel of huisje vaak missen.”

Bij de verhuurtak van zijn bedrijf zag Van den Belt de laatste jaren opmerkelijk veel jonge gezinnen langskomen. Met een baby of met vijf jonge kinderen: het kan allemaal in een camper. „Met z’n zevenen in de camper is wel de max”, vertelt Van den Belt. „De meeste campers zijn niet groter dan 7,40 meter. Sommige gezinnen vertrekken naar Frankrijk of Kroatië, maar ook in Nederland wordt er veel rondgereisd. Ik adviseer jonge gezinnen altijd om per dag maximaal één dagdeel te reizen. Dan hebben de kinderen ook nog genoeg tijd om te spelen.”

beeld: Cees van de Wal

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Auteur

Henrieke Hoogendijk-van Dam

Volg ons lifestyle platform op instagram.