Cheesecake: feestelijke verrassing - Terdege

Cheesecake: feestelijke verrassing

Cheesecake

Hoezo moet een bruidstaart duur zijn, met plastic poppetjes erop? Een beetje keukenprins(es) tovert eigengemaakte cheesecakes uit de koelkast, met 101 kleurige toppings.

Al veertig jaar leidt Eileen Avezzano een klein maar zeer populair bakkerijtje in de Italiaanse wijk Nolita. Eileen’s Speciaal Cheesecake is een begrip: haar zaakje staat constant vol, met etende mensen van allerlei nationaliteiten op banken langs de kant.

Ook een New York-cheesecake maken? Hierbij een recept! Uiteraard kun je er je eigen draai aan geven!

Ingrediënten

Voor de korst:

1 1/2 kop crackerkruimels (ongeveer 200 g) (alternatief: biscuitjes, bastognekoeken of Oreo’s)

1/4 kop kristalsuiker

1/4 kopje geschaafde amandelen, fijngemalen

1/4 tl zeezout

5 el ongezouten boter, gesmolten

Voor de cheesecake:

230 g roomkaas (bijv. Mon Chou), op kamertemperatuur

1 1/4 kopje kristalsuiker

1 tl zeezout

1/4 kop bloem, gezeefd

5 grote eieren, gescheiden

1 kop zure room

2 1/2 el citroensap

1 tl vanille-extract

1/2 tl amandelextract

1/4 tl gemalen nootmuskaat

Doe crackerkruimels, suiker, gemalen amandelen en zout in een kom. Voeg gesmolten boter toe en roer tot het gelijkmatig is verdeeld. Druk in de bodem en de zijkanten van een licht beboterde springvorm (25 cm). Zet deze een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pak een grote kom en mix de roomkaas, 1 kopje suiker en zout tot een gladde massa. Voeg bloem en eigeel toe en meng goed. Roer de zure room, citroensap, vanille, amandelextract en nootmuskaat erdoor en klop tot een gladde massa. Klop in een aparte kom de eiwitten met het resterende 1/4 kopje. Doe het roomkaasmengsel erbij. Giet het mengsel in de gekoelde korst.

Bak de cheesecake 1 uur en 15 min. totdat hij een licht goudbruine kleur heeft. Hij zal gaan barsten, maar dat hoort. Zet de oven uit en laat de

cheesecake 1 uur in de oven afkoelen. Laat de cheesecake daarna buiten de oven volledig afkoelen. Zet hem dan 2 uur in de koelkast. Daarna is de cheesecake klaar.

Tip: In plaats van een grote cheesecake kun je met een kommetje of glas rondjes uitsnijden, en die feestelijk bedekken.

Voor de topping:

De keuze voor toppings is schier eindeloos. Vrijwel alle jamsoorten –mits niet te dun– zijn bijvoorbeeld al geschikt, en geven mooie kleurtjes. Maar experimenteer gerust door: honing met kaneel, pindakaas met chocola, of – als Eileen: gezouten karamel. Daarna: goed koelen! Een folierandje om de taartjes kan inzakken van de topping voorkomen. Je kunt ook Pringles-bus in cirkels snijden als (tijdelijke) taartjesvorm.

Volg ons lifestyle platform op instagram.