Deze heerlijke citroenreep past eigenlijk altijd. Op kille voorjaarsdagen brengt hij vast de zomer in huis. En met warm weer is hij heerlijk verfrissend.
Dit recept was ik eigenlijk een beetje vergeten. Deze citroenrepen zijn namelijk een van de eerste dingen die ik heb gemaakt op de bakkersopleiding.
Deze lekkernij past wel bij het voorjaar, waarin het weer heel verschillend kan zijn. Wanneer het al lekker warm is, is zo’n citroenreep heerlijk verfrissend. En blijft het nog lang koud, dan brengt hij toch een beetje de zomer in huis.
De repen zijn aan de onderkant lekker knapperig. De vulling is wel aardig plakkerig. Wanneer je de koek in repen gaat snijden, doe dat dan met een heet mes. Dan smelt dat er als het ware doorheen, wat het snijden een stuk makkelijker maakt.
Ingrediënten
* 240 g bloem * 100 g suiker * 200 g zachte roomboter * snuf zout * 1 el citroenrasp. Voor de vulling: * 4 eieren * 4 el bloem * 3 citroenen (rasp en sap) * 250 g suiker * poedersuiker voor de afwerking
Bereiding
* Bekleed een bakvorm van 25×25 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
* Meng de bloem met de suiker, zout en 1 eetlepel citroenrasp. Voeg er de zachte roomboter aan toe en kneed dit kort door tot alles gemengd is.
* Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk dit aan.
* Bak de bodem 25 minuten tot hij licht begint te verkleuren. Laat de bodem ongeveer 10 minuten afkoelen.
* De vulling kun je maken in de tijd dat de bodem in de oven staat. Haal met een fijne rasp het gele gedeelte van de citroenen en meng dat door de suiker heen.
* Meng de bloem door de suiker en klop de eieren erdoor. Voeg dit in gedeelten bij het sap en roer goed, zodat het een glad mengsel wordt.
* Giet dit voorzichtig op de bodem en zet het geheel voorzichtig terug in de oven. Let goed op, want de vulling is erg vloeibaar.
* Bak de koek ongeveer 25 minuten tot dat de zijkanten stevig zijn en het in het midden nog een klein beetje trilt, dit stijft op als de koek afkoelt.
* Laat de koek in de vorm afkoelen. Snijd de koek als hij helemaal koud is met een warm mes in stukken van gewenste grootte.
* Strooi er ten slotte poedersuiker overheen.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen