De laatste

Mark Brouwer-3

Een vraag die steevast terugkomt: wie zijn er beter, de mariniers of...? Vul zelf maar in.

Ik geef daar altijd maar een politiek antwoord op. Dat wil zeggen: ik draai er een beetje omheen. Maar eigenlijk weet ik het ook echt niet. Want hoe meet je dit? En is de oudste altijd de beste?

Volgens mij is het goed om ernaar te streven de beste te zijn. Alles te geven. Maar ieder heeft zijn kwaliteiten en specialiteiten. Laten we daar gebruik van maken in plaats van op elkaar te gaan letten.

Eenheidsworst staat over het algemeen bekend om het smakeloze. Dat geldt trouwens voor heel veel terreinen van het leven. Je kunt wel goed zijn, maar dat wil niet zeggen dat je ook de beste bent. Of dat je de enige goede bent. Dat geldt voor een eenheid bij defensie, voor automerken, voor politici, voor kranten, voor scholen en voor de kerken om maar wat voorbeelden te noemen. Het claimen van het exclusieve (gelijk) is oorzaak van veel ellende.

Als je wat breder kijkt dan je eigen straat, gemeenschap of organisatie kan dat weleens heel verhelderend werken. Dan neemt begrip het plekje van vooroordelen en veroordelen in. Daar draagt een periode in het buitenland wonen en werken absoluut aan bij.

Het was een eer om jullie ruim twee jaar mee te mogen nemen op reis door onze militaire wereld. Ik neem afscheid van jullie, een nieuwe uitdaging wacht in België! Adieu!

Auteur

Mark Brouwer

Volg ons lifestyle platform op instagram.