De laatste etappe van Henk Bor

Hij beseft dat hij bezig is aan de laatste etappe van zijn aardse loopbaan. Het stimuleerde evangelist Henk Bor om medereizigers nog een keer aan te sporen tot de keuze van het smalle pad en reisgenoten op dit pad een hart onder de riem te steken.

 

Het afscheid van de evangelisatiepost in Gent ligt alweer tien jaar achter hem. Vanaf 2010 diende Henk Bor (74) de christelijke gereformeerde kerk van Poederoijen, als lerend ouderling. Toch schreef hij onder het voorwoord van zijn jongste boek: evangelist H. Bor. „Dat was ik en dat ben ik gebleven. Waar ik ook ben, ik probeer altijd contacten te leggen. In de hoop dat ik mensen kan wijzen op de dingen waar het echt om gaat in het leven.”

 

Voor de gemeente van Poederoijen en de hersteld hervormde gemeente van Nederhemert hield hij in de achterliggende jaren geregeld Bijbellezingen over het befaamde boek “De Christenreis” van John Bunyan. „Uitgeverij Den Hertog stelde voor daar iets mee te doen, maar dat zag ik niet zo zitten. Er is al heel veel over “De Christenreis” geschreven.” In overleg met de uitgever besloot hij een meditatief boekje over de levensreis te schrijven, waarin hij persoonlijke ervaringen verwerkte.
 

Hoe blikt u terug op uw eigen reis?


„Als je jong bent, heb je je idealen. Ik wilde naar de mulo, maar volgens de meester was ik te stom om voor de duvel te dansen. Zo zei hij het letterlijk. Daarom ging ik naar de ambachtsschool, waar ik op de schildersafdeling terechtkwam. Na twee jaar was ik afgestudeerd en ging ik bij een baas werken, als schildersjongen. In de avonduren volgde ik de cursus tot schildersmeester. Daar wezen ze me op de Nationale Schildersschool in Utrecht, een mts-opleiding voor het schildersvak. Het toelatingsexamen bestond uit een onderdeel praktische vakken en een onderdeel theoretische vakken, zoals wiskunde, Duits en Engels. Op de examens voor de theoretische vakken schreef ik: “Nooit gehad.” Zo leverde ik de bladen weer in. Toch ben ik aangenomen, omdat ik voor de technische vakken heel hoog scoorde. Dankzij vier jaar hard studeren, naast mijn baan, heb ik mijn diploma behaald.”
 

Lees het volledige interview met Henk Bor in Terdege.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Huib de Vries

Getrouwd | 5 kinderen | 3 kleinkinderen | auteur van boeken

beeld: Anton Dommerholt

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.