De lekkerste recepten van Marieke Blotenburg

De lekkerste recepten van Marieke Blotenburg: (lente)taart, soezen en financiers

Culinair Marieke- lente- RenateB _36_

Taarten bakken is de passie van Marieke Blotenburg. Speciaal voor Terdege maakte ze vier recepten voor feestelijk lekkers. Dat wordt genieten bij de koffie of thee.

De oven draaide overuren, terwijl ik voor deze recepten in de weer was was. En hoewel de regen af en toe tegen de ramen kletterde, gaf al dit lekkers me toch een lentegevoel.

Het is ontzettend leuk om deze taarten, soezen en financiers te maken. Wat ik handig vind aan deze recepten, is dat je ze gemakkelijk naar eigen smaak kunt aanpassen. Bovendien kun je de verschillende onderdelen in etappes maken. Dat is ideaal wanneer je voorbereidingen wilt treffen voor drukke dagen.

Ga lekker aan de slag en ik hoop dat je net zo veel plezier beleeft aan het bakken als ik!

Tijgersoezen

Tijgersoezen zijn soesjes met een dun laagje koekdeeg. Dit scheurt

tijdens het bakken, en zo ontstaat een ”tijgerprintje”. Zelf heb ik kleurstof toegevoegd om een zachtgroene kleur te creëren. Tip: begin een dag van tevoren met dit recept.

Ingrediënten

Soezendeeg

• 75 ml water • 75 ml melk • 75 g boter • 4 g suiker

• snufje zout • 90 g patentbloem • 150 g ei

Koekdeeg (tijgerplakje)

• 75 g boter • 90 g kristalsuiker • 90 g patentbloem

• evt. kleurstof

Banketbakkersroom

• 250 g volle melk • 85 g room • ½ vanillestokje

• 50 g suiker • 25 g zetmeel • 40 g dooier

Wittechocoladeganache

• 315 g room • ½ vanillestokje • 3 g gelatine

• 35 g likeur 43 (evt.)

• 200 g advocaat

Garnering

• eetbare margrietjes

Bereiding

Chocoladeganache

* Week de gelatine in water en verwarm de helft van de room met een half vanillestokje (merg). Haal van het vuur als het bijna kookt en dek af (ong. 20 minuten). Verwarm de room opnieuw en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. Breek de witte chocolade in stukjes en doe die in een smalle, hoge maatbeker. Giet de room door een zeef over de chocolade en voeg de koude room en de likeur toe (indien je geen likeur toevoegt, gebruik dan een heel vanillestokje in plaats van een halve). Laat 5 minuten staan en emulgeer het met de staafmixer. Dek af en laat het een nacht in de koelkast staan.

Koekdeeg

* Meng alle ingrediënten in de kom, eventueel met kleurstof, en kneed met de hand tot deeg. Laat het deeg een uur afgedekt in de koelkast rusten. Rol het deeg uit tot 2 mm dikte en steek er rondjes uit in de gewenste maat, ongeveer dezelfde grootte als de soesjes die je gaat bakken. Bewaar de rondjes afgedekt in de koelkast.

Banketbakkersroom

* Meng de suiker, het zetmeel en de dooier goed door elkaar. Doe de melk en de room in een pan. Schraap het merg uit het halve vanillestokje en voeg zowel het merg als het lege stokje toe aan de inhoud van de pan.

* Als de melk kookt, giet je er wat van bij het eiermengsel om ”ze familie te maken”. Roer goed door en doe alles terug in de pan. Laat indikken onder voortdurend roeren en dan 2 min op laag vuur doorkoken. Giet het op een bord en dek af met folie. De folie moet in contact zijn met de room. Zet het in de koelkast.

Soezen

* Verwarm de oven voor op 190 graden. Breng melk, water, boter, zout en suiker aan de kook; zorg dat de boter smelt. Haal van het vuur! Voeg bloem toe en meng goed. Zet terug op het vuur. Laat op laag vuur doorgaren tot het deeg een bal vormt, glanst en een filterlaagje op de bodem achterlaat. Doe de deegbal in de kom van een keukenmachine en wasem even uit met de vlinder. Voeg de eieren geleidelijk toe, volledig opnemen voor elk volgend deel. Let op dat het beslag niet te dun wordt, laat anders wat ei achterwege. Meng tot een glanzend deeg.

* Doe het in een spuitzak met een glad mondje. Teken de gewenste grootte van de soezen op bakpapier (draai het om bij het bakken). Spuit dopjes beslag op het bakpapier, met voldoende tussenruimte. Plaats een plakje koekdeeg op elke soes en bak ze 25-30 minuten. Laat de oven de laatste 10 minuten wat stoom afgeven door de ovendeur een stukje open en meteen dicht te doen. Controleer of de binnenkant droog is en laat afkoelen op een rooster.

* Schep de afgekoelde banketbakkersroom nog even door en doe het in een spuitzak. Snijd de soezen door, net boven het midden, en spuit de room tot halverwege in elk soesje. Schep de advocaat in een spuitzak en vul de soes verder met advocaat, zorg dat het niet boven de soes uit komt. Haal de ganache na een nacht uit de koelkast en klop hem op tot hij luchtig is. Doe dit niet te ver, want dat is niet op te lossen. Schep in een spuitzak met kartelmondje en maak twee cirkels op de soezen. Druk het kapje er zachtjes op en versier met eetbare margrietjes.

De andere recepten zijn te vinden in Terdege (nr. 14, 26 maart 2024, pag. 80-87).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Marieke Blotenburg

Volg ons lifestyle platform op instagram.