De moeite waard

De moeite waard

Moeder en kindhuis- Schiedam- Femke v Dam- RenateB _8_

Voor veel mensen is het vieren van een verjaardag een groot feest. Kleine kinderen kijken er al weken van te voren naar uit en veel volwassenen genieten ook van de aandacht, de cadeau´s en de lieve woorden. Het is mooi om een dag in de spotlights te staan en alles in dankbaarheid te aanvaarden.

Midden in de zomervakantie was ik jarig en die dag zou ik ´s ochtends in het Babyhuis zijn om te werken. Toen ik aankwam waren de slingers al opgehangen en werd ik gefeliciteerd door de eerste moeders. De een mompelde een felicitatie, de ander omhelsde me en de ander vroeg zich verbaasd af waarom ik kwam werken op mijn verjaardag. Altijd weer verrassend hoe hun reactie zal zijn. Het werd een mooie morgen en we vierden het met elkaar tijdens de lunch.

Wat voor mij en velen van ons een feestdag is waar we naar uitkijken, is voor veel van onze moeders iets wat ze liever overslaan. Het is in hun leven meestal geen feestdag geweest, ze voelde zich ongewenst en niet geliefd tijdens hun jeugd. Dan is een verjaardag geen leuke dag die je wilt vieren, want sommige wensen dat ze er niet geweest waren. Er zijn veel moeders die hun verjaardag nooit vierden of die nooit een cadeau kregen. Geen geld, geen tijd en geen aandacht werd er aan besteed. Daar zit een pijn diep in hun hart.

Toch nemen we voor iedere moeder die hun verjaardag bij ons viert, de tijd en aandacht om haar verjaardag te vieren. We hangen de slingers op, maken een taart die ze graag wil en kopen een cadeau. Ze mogen mensen uitnodigen en wij zorgen ook dat we aanwezig zijn. We plannen een moment dat we stil staan bij het leven en maken een lievelingsgerecht klaar.

Voor veel moeders is dat ongemakkelijk. Ik herinner me een moeder die ons bijna dwong om er geen aandacht aan te geven. Dan zijn we een beetje eigenwijs en trekken ons eigen plan. Omdat we weten dat iedereen het verdient en er diep van binnen naar verlangt om speciaal te zijn. Achteraf vertelde deze moeder dat het de mooiste verjaardag was die ze ooit had gehad. Tegenwoordig komt ze elk jaar langs op haar verjaardag. ´Toevallig´ is ze dan net in de buurt en vindt ze het leuk om weer even terug te komen, maar gelukkig zijn we altijd alert en weten we dat het haar verjaardag is.

Volgende week is er weer iemand jarig. Al dagen is ze aan het dubben welke taart ze wil.  Ze vroeg me of ik wel op haar verjaardag zou zijn. En ik heb beloofd om mijn uiterste best te doen om haar lievelingsgerecht te maken. Haar cadeau staat klaar en we zullen de slingers ook voor haar ophangen.

Gewoon, omdat elk leven het waard is om geleefd te worden en elke verjaardag de moeite waard is om te vieren.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Femke van Dam

Volg ons lifestyle platform op instagram.