De Pilgrim Fathers: op reis naar een beter vaderland

Om hun geloof gevlucht uit Engeland, voor elf jaar neergestreken in de Nederlandse stad Leiden, overgestoken naar Amerika om daar een nieuw leven in vrijheid te beginnen. De Pilgrims waren pelgrims, zwervers, bijwoners. Op 22 juli is het 400 jaar geleden dat ze Nederland verlieten.

 

Voor het echte verhaal van de Pilgrims moet je bij ons in de winkel zijn”, vindt Marijke Amesz van boekhandel Ichthus in Leiden. Amesz zette de Pilgrim Fathers’ Route uit langs kenmerkende plekjes in Leiden. Die route begint en eindigt bij de christelijke boekwinkel. Het rijk geïllustreerde routeboekje met een schat aan informatie is er te koop voor 5 euro. Voor kinderen is er een bijbehorende puzzeltocht. En er is „natuurlijk” een Engelstalige versie voor Amerikanen die een rootsreis maken naar Nederland. 

 

Buur van Ichthus is het schilderachtige pandje van het Leiden American Pilgrim Museum, op de hoek van de Beschuitsteeg. Door de bobbelige vensters zijn oude, houten meubels te zien. Op een antieke tafel staan vers geplukte bloemen en vaatwerk uit een ver verleden. Amesz: „Hoe leuk het museum ook is, dat de Pilgrims gelovige christenen waren die op weg waren naar een hemels vaderland blijft daar onderbelicht. De informatie van het toeristisch platform Mayflower400 geeft een vertekend beeld van een tolerante en gastvrije stad. Ik kreeg het op m’n hart om deze route te ontwikkelen, waarin het godsdienstige leven van de Pilgrims meer nadruk krijgt.”

 

 

Lees het volledige artikel in Terdege (nr. 22)
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Gertrude de Wildt-Brouwer beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.