Het is echt zomer, een periode waar ik ontzettend van geniet. Het harde werk van het voorjaar wordt nu beloond, we kunnen gaan oogsten. Heerlijk als je die eerste tomaat in je mond stopt. De smaken van eigen oogst zijn zo lekker. Niet alleen die van tomaten. De rucola is pittiger en de komkommers zijn intenser van smaak. En wat nog leuker is, groente uit eigen tuin is duurzaam. Beter kan toch niet?
Voordat je op vakantie gaat
- Regel oppas. Kun je die niet vinden, dan is het verstandig een timer aan te sluiten op de buitenkraan. Je kunt hier eenvoudig een druppelslang of een andere watersproeier op aansluiten, zodat de tuin in ieder geval water krijgt op de warme dagen.
- Bedek de bodem van planten in potten en in de kas met stro, boomschors of snippers. Dit zorgt ervoor dat het water in de grond minder snel verdampt.
- Voordat je vertrekt, is het slim om alle oogst eraf te halen. Vruchten die al wat groter zijn al helemaal! Als je die twee of drie weken lang laat hangen, is de kans groot dat ze niet goed meer zijn als je terugkomt. Ook de plant zelf kan gaan rotten. Dat zou jammer zijn en zelfs alle andere oogst kan hierdoor worden aangetast.
- Zorg dat al het onkruid verwijderd is. Zo gaat de voeding naar de plant die er hoort te groeien.
- Vraag de oppas iedere dag vijf minuutjes langs te komen om te oogsten, bloemen te plukken, vooral water te geven en eventueel wat planten te ontdoen van slakken. Zijn de dagen heel warm, laat hem of haar dan ’s morgens of ’s avonds komen.
To do’s juli
- In deze maand valt er al veel te oogsten. Heb je afgelopen september knoflook geplant en dit voorjaar pootuitjes? Probeer er dan nu eentje. Is die naar wens, dan kun je ook de andere oogsten.
- Veel planten groeien nu enorm snel. Wat denk je van de komkommers? Die hebben echt begeleiding nodig om naar boven te kunnen klimmen. Zorg je niet voor een rek, dan raken de vruchten de grond en is de kans groot dat ze gaan rotten.
- Heb je weinig bloemen in de tuin? Ook nu kun je nog bloemen zaaien voor het najaar. Viooltjes bijvoorbeeld. Superfleurig. Je kunt ze bovendien eten en bijen en hommels zijn er gek op.
- Aardbeienplanten krijgen op het moment veel babyplantjes. Die herken je aan de uitlopers, lange sprieten die ineens uit het plantje steken. Hieraan zullen stekken ontstaan. Deze stekjes kun je losknippen, in een pot uitplanten en over een paar maanden buiten in de volle grond of in grotere potten uitplanten. Hier kun je volgend jaar van oogsten.
- Vergeet niet de planten in potten bij het gieten wat extra voeding te geven. Kies voor een biologische, vloeibare plantenvoeding die je naar verhouding mengt met het water in de gieter. Planten in de volle grond vinden het momenteel ook fijn wat extra te krijgen. Kies dan voor biologische korrels die door middel van een harkje in de grond werkt.
- Heb jij al een regenton in de tuin staan, gekoppeld aan de regenpijp? Zo niet, dan zou ik die zeker aanschaffen. Vooral op de momenten dat het hard regent, kun je veel water opvangen. En dat is weer prettig voor de droge en warme dagen.
beeld: Hanke Arkenbout Photography
Abonneer je op Terdege magazine
Nu slechts 9,95 p/mnd