Delfts blauw mag weer

Knalblauwe bloemen en landschappen op een helderwitte ondergrond. Oubollig of juist hip? Delfts blauwe interieurartikelen lopen als een tierelier. Net zoals in 1653, toen Delfts blauw een ware rage in Nederland werd.

Het vaste hand schildert een kunstenares patronen op een witte schaal. Het is link doorwerken voor haar. De zestienkoppige schildersploeg van fabriek De Porceleyne Fles in het Zuid-Hollandse Delft komt handen tekort. Want Delfts blauwe artikelen gaan als warme broodjes over de toonbank. Het aardewerk wordt, ruim vier eeuwen later, nog steeds met de hand gemaakt. Daardoor is ieder voorwerp uniek, ook al gebruikt de fabriek veel dezelfde mallen en sjablonen. Niet alleen toeristen uit het buitenland trekken de portemonnee voor de typisch Hollandse prints; ook Nederlanders zelf doen dat. Er is een hernieuwde belangstelling voor Delfs blauw zichtbaar. In interieurtrends komt het op allerlei manieren terug, bijvoorbeeld op behang met een print van de bekende blauw-witte borden.
Dat Delfts blauw ook eigentijds en modern kan zijn, bewijst het servies dat bij Royal Delft, eigenaar van de Delftse fabriek, te koop is. Gestileerde bloemen sieren dinerborden en een theepot van de lijn BlueD1653. De kobaltblauwe tekening oogt fris en strak. De schotels en koppen van Peacock Symphony, versierd met pauwen, doen chic en eigentijds aan. Functioneel of decoratief; Delfts blauw heeft nieuw elan en past in zowel klassieke alsmoderne interieurs.
 

Terdege organiseert vrijdag 11 oktober een vriendinnenuitje naar Delft. Ga gezellig mee en maak kennis met het productieproces van het Delfts blauw. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Gertina Heger beeld: Tineke van der Eems

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.