DIY: kaartenhouder van klei

keuze foto eindresultaat ronde variant 1-site

Leuk voor kaarten, foto’s, posters of (droog)bloemen. Door met de inhoud te variëren heb je een steeds wisselende eyecatcher in huis!

Dit heb je nodig:

* zelfdrogende klei (bijv. DAS 500 g, terracotta of wit) * keukenmesje * liniaaltje

* oud (bank)pasje * satéprikker * schaaltje water * stukje bakpapier * schaar

* droogbloemen * kaarten, foto’s en/of miniposter

Rechte variant

* Haal de klei uit de verpakking en leg op een stuk bakpapier. De klei is van zichzelf rechthoekig van vorm en hoef je niet eerst te kneden.

* Snijd er met behulp van een mesje en liniaal een balkje en blokjes van, je kunt zelf de afmetingen bepalen. Voor een kleihouder voor een foto, kaart of miniposter is een balkje van ongeveer 14 x 4 cm een mooie maat. De kleinere blokjes zijn ongeveer 3,5 x 3,5 cm, maar pas dit gerust naar wens aan.

Ronde variant

* Voor een ronde variant kleihouder maak je in plaats van rechte blokjes een soort kiezelvorm. Dit doe je gemakkelijk door wat klei te pakken en er met vochtige handen balletjes van te rollen. Maak balletjes in verschillende formaten, je kunt ze zo klein, groot, dik of dun maken als je wilt.

* Druk ze iets plat, zodat ze goed stevig staan. Eventuele oneffenheden kun je met een vochtige vinger wegwrijven.

Voor beide varianten
Gleuf maken

* Een gleuf voor een foto of kaart maak je gemakkelijk met behulp van een oud (bank)pasje. Duw het pasje in de klei maar niet helemaal door.

* Schuif in het gleufje meteen een stukje karton of oude kaart, zodat er na het drogen van de klei ook nog steeds genoeg ruimte voor is. De klei krimpt namelijk tijdens het drogen.

Gaatjes maken

* Gaatjes voor de droogbloemen maak je met een satéprikker, stokje of met de stengels van de droogbloemen. Maak kleinere en grotere gaatjes zodat je kunt variëren met de bloemen.

* Je kunt het best de kleihouders met bloemen of satéprikker en al laten drogen, zodat de gaatjes openblijven tijdens het krimpen/drogen van de klei.

* Knip eventueel eerst de droogbloemen op de juiste lengte, leuk als ze iets in lengte verschillen voor een speels effect.

Verschillende maten

De grotere maten zijn handig om te gebruiken als kaarthouder, de kleinere voor bloemen. Je kunt ook een combinatie maken: een gleufje voor een kaart en wat gaatjes voor bloemen.

Drogen

* Laat de kleihouders drogen op een stukje bakpapier. (Hier blijven ze niet aan plakken.)

* Het duurt best even voordat ze droog zijn: 24 tot 48 uur, met vochtig weer soms zelfs langer. De terracottaklei wordt tijdens het droogproces steeds lichter van kleur.

Vullen

* Helemaal droog? Tijd om de kleihouders te vullen met mooie foto’s, kaarten, mini­poster en/of (droog)bloemen. Geef ze een mooi plekje in huis. Zet ze bijvoorbeeld bij elkaar op een plank, kastje of tafeltje.

* Door de inhoud van de kleihouders af en toe te veranderen heb je een steeds wisselende eyecatcher!

beeld: Leoni van der Eems

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 8,95 p/mnd

Terdege-portfolio-1x-febr-nw

Auteur

Leoni van der Eems

Volg ons lifestyle platform op instagram.