DIY | Maak zelf je kraamcadeau - Terdege

DIY | Maak zelf je kraamcadeau

Kraamcadeau1

Een kraamcadeau is leuk om zelf te maken. Zo geef je iets persoonlijks. Iets waar je aandacht aan hebt besteed. Iets waar je liefde in hebt gestoken. Zelf waardeer ik dat altijd ontzettend (maar daarmee wil ik niet zeggen dat ik gekochte cadeaus niet leuk vind hoor…). Hierbij een idee voor een leuk kraamcadeau voor een pasgeboren baby.

JE HEBT NODIG

Stof, bijv. katoen, wafeldoek, badstof

Evt. restjes lint

Houten bijtring (vaak los verkrijgbaar in hobbywinkel)

1 rond voorwerp (bijv. bord) van zo’n 25 cm doorsnee

Restje katoengaren en dikke naald, bijv. stopnaald

Zelf heb ik een restje wit laken, witte wafeldoek en een oud overhemd gebruikt. Heel leuk om oude stoffen te hergebruiken. Voor mijzelf stel ik wel altijd als eis dat voor een cadeautje de stof eruit moet zien als nieuw. Smoezelige manchetten en een groezelige kraag zijn voor mij reden genoeg om een overhemd af te schrijven, maar het rugpand, voorpanden en de mouwen zelf zijn vaak nog heel mooi. Jammer dus om weg te gooien.

HOE GA JE AAN DE SLAG?

SCHOUDERSPUUGDOEK

Om het eenvoudig te houden kun je ook aan de voorkant 1 stof gebruiken i.p.v. 2. Neem een bord, leg het op de stof en omcirkel het voor ongeveer driekwart. Bij het kwart waar je niets getekend hebt, leg je het bord ernaast en omcirkelt het ook voor driekwart. Mooiste is als je het iets laat overlappen, zodat het mooi aansluit. In het midden teken je het vanuit de losse polsaan elkaar (zie foto). Dit doe je met een dunnere stof (bijv. katoen) en een dikkere stof (bijv. wafeldoek, badstof, fleece).

Leg de stof met de goede kanten op elkaar, speld er evt. een lintje tussen (lint als lusje naar binnen leggen). Stik het met een stiksteek rondom en houd ergens een keergat van enkele cm. Afhankelijk van de dikte van je stof is 5 cm voldoende. Knip de stof kort af (liefst met een kartelstofschaar, anders ong. op 3 mm afknippen en met de zigzag erlangs en in de rondingen driehoekjes knippen) en keer de stof. Vouw de naden plat, speld het keergat en stik nogmaals rondom.

Klaar is je schouderspuugdoek.

Extra tips:

Stempel met watervaste inkt (bijv. Stazon) de babynaam op een wit deel van de stof of een applicatie, bijv. de eerste letter van de naam. Houd bij applicaties op babyspullen er rekening mee dat het veilig moet zijn. Een goede manier is bijvoorbeeld door het erop te stikken met een rechte stiksteek kort op de kant, daarna af te werken met een dichte zigzag. Zo voorkom je dat het na 1x wassen los zou kunnen laten. Zet horizontaal, verticaal of zelfs gewoon diagonaal 1 of 2 lintjes of kantjes in een rechte lijn op de doek. Dit doe je voor het op elkaar stikken.

LUIERMAPJE

Knip 2 rechthoeken van 54 bij 28 cm. Liefst 1 van een dunne stof voor de binnenkant en 1 van een dikkere stof voor de buitenkant. Wafeldoek of dunne badstof kan wel, liever niet te dik.

Als je een applicatie erop wilt maken, maak je die nu op de dikkere stof (even dichtvouwen zoals je het mapje wilt vouwen om te bepalen waar je de applicatie wilt hebben. Ook kun je in de applicatie dezelfde lintjes gebruiken.

Volg daarna stap 2 van de schouderspuugdoek (houd het keergat aan de korte kant), behalve het doorstikken na het keren. Stik de korte kanten door. Daarna vouw je de beide korte kanten ongeveer 10 cm naar binnen. Speld ze vast en stik in 1 rechte lijn de flappen vast. Gebruik eventueel een nivelleerplaatje hierbij. Neem een stuk katoen van ong. 140 cm en versier de lange kanten van het mapje met een festonsteek (kijk hiervoor eventueel op Youtube). Kortere stukjes katoen kun je ook gebruiken, maar eventueel moet je nog een keer aanhechten tussendoor.

Maak je luiermapje af door een knoop en een lus, 2 lintjes of klittenband te bevestigen om hem dicht te maken.

BIJTRING

Download het patroon van de konijnenoren. Bijvoorbeeld hier. Knip uit een dikke en dunne stof dit voorbeeld (aan de vouwlijn; zie patroon). Volg stap 2 van de schouderspuugdoek (keergat mag iets kleiner). Klaar zijn je konijnenoren, nu nog om de bijtring lussen en klaar.

Optioneel: Je kunt ook de voorkant in 2 kleuren doen natuurlijk. Houd er rekening mee dat de naad zichtbaar is als je deze precies in het midden doet. Als je de ene kant net iets langer maakt dan de andere kant valt je naad net buiten het midden en zal deze met het om de bijtring doen erachter vallen.

Ideetje: Dit is ook een leuk cadeautje om van een klein restje te maken. Samen met bijvoorbeeld een speenkoord. Heel geschikt om tussen een kaart te steken in een envelop als je een kleinigheidje wilt sturen naar iemand, maar liever geen sokjes of slofjes geeft.

Om het complete cadeau af te maken: Strijk eventueel het cadeautje, pak het in in een mooi doosje/koffertje/geschenkverpakking die je ooit eerder zelf kreeg en klaar om weg te geven. Zinvol hergebruik!

Auteur

Adrianne Hooimeijer-Mourits

Volg ons lifestyle platform op instagram.