DIY: Servetten stempelen

foto eindresultaat 1-site

Er zijn nog genoeg herfstbladeren te vinden in de tuin of het bos. Je kunt er heel mooi mee stempelen. Zo maak je van eenvoudige servetten iets bijzonders.

Dit heb je nodig:

* Stoffen servetten (effen katoen of linnen, evt. zelfgemaakt van een lapje stof)

* Bladeren (bijvoorbeeld van laurier of olijfwilg)

* Textielverf in kleur naar keuze

* Kwastje

* Keukenpapier

* Deegroller

* Strijkijzer

Werkwijze:

* Ga op zoek naar mooie bladeren om mee te stempelen. Ze moeten schoon en droog zijn, maar hoeven niet gedroogd te worden voor gebruik.

* Was en strijk de servetten, zodat de verf goed houdt en de afbeelding er mooi, strak op komt te staan.

* Kies een blad en draai het om, zodat de meer geaderde kant naar boven wijst. Borstel met een kwastje wat van de textielverf over de achterkant van het blad. Niet te dik, let er vooral op dat alle nerven goed bedekt zijn.

* Draai het blad om en leg het voorzichtig op het servet.

* Leg een stukje keuken­papier op het blad en rol hier met de deegroller stevig overheen. Het keukenpapier zorgt ervoor dat er geen verf op de deegroller komt, waardoor er vlekken op het servet zouden kunnen komen.

* Til het blad voorzichtig op en je bent klaar! Nu alleen nog goed laten drogen en de verf fixeren indien nodig.

* Het fixeren doe je zo: de achterkant ongeveer 5 minuten zonder stoom strijken op de stand katoen. (Zie de verpakking van de textielverf voor de exacte tijd.) Hierna kan het servet op 40 graden worden gewassen.

* Herhaal de bovenstaande stappen om meerdere servetten te stempelen.

Tips:

* Je kunt natuurlijk ook een tafelkleed of tafelloper op deze manier voorzien van een mooi blad dessin.

* Als tafelstyling is het leuk om de geverfde bladeren te (her)gebruiken. Laat de verf op de bladeren goed drogen. Knoop er een naamkaartje aan en leg bij het servies of knoop aan het servet.

* Het is ook mooi om de gekleurde blaadjes tussen een krans van rotan of wilgen te steken. Je kunt de bladeren eventueel vastzetten met wat ijzerdraad. Zo heb je in weinig tijd een prachtige, natuurlijke krans die past bij de tafelstyling.

beeld: Leoni van der Eems

Auteur

Leoni van der Eems

Volg ons lifestyle platform op instagram.