Driestar, voor het leven

De Driestar bracht hen bij elkaar. Ze deelden lief en leed tijdens hun opleiding tot leerkracht. Sommige studenten lieten elkaar echter niet meer los. Vier echtparen leverde klas 3E van lichting 1983 op. De Driestar, voor het leven.

Het verhaal begint in augustus 1980. Uit alle windstreken van Nederland kwamen ze bij elkaar in klas 1E van pedagogische academie (PA) de Driestar in Gouda. Havo- of vwo-diploma op zak en klaar voor drie jaar hoger beroepsonderwijs. Onwennig keken ze elkaar aan, nog maar 17, 18 of 19 jaar oud. Bert uit de Achterhoek, oud gereformeerd en een heel eind van huis. Gert uit Vlaardingen, de enige jongen van zijn groep met een ribbroek aan. Machiel uit Rotterdam, die op de brommer kwam. En Riekelt van Urk, dat tenslotte jarenlang een eiland was.
Zeker, ook de auteur van dit artikel zat in klas 1E. In het examenjaar van het voortgezet onderwijs had hij geen idee wat te gaan doen. Vriend Klaas Visser –nu predikant– ging naar de Driestar. Ga mee, zei hij. En zo gebeurde het dat de vaders Visser en Pasterkamp met hun zonen op een zomerdag in 1980 van Urk naar Gouda togen. De woorden die vader Visser toen bij aankomst op de Ronsseweg sprak, klinken nog altijd na. „Riekelt, zorg ervoor dat je hier twee dingen krijgt: een diploma en een vrouw.”

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Riekelt Pasterkamp beeld: Roel Dijkstra

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.