Durham en het gouden evenwicht

Ruime prediking. En toch scherp. Ds. A.J.T. Ruis vond het bij de Schotse schrijver James Durham allebei. ”Jammer dat mensen soms eenzijdig met citaten aan de haal gaan. In het misbruik van de Schotse schrijvers zit vaak de kwaal dat men wel de bediening van het evangelie wil, maar niet de bediening van de wet.”

Welke Durham zoekt u?” vroeg een boekverkoper aan ds. Ruis. „Ik heb er twee, Jacobus en James.” Niet wetend dat de ene naam de vertaling van de andere is.
De predikant van de christelijke gereformeerde kerk van Rotterdam-Kralingen maakte tijdens zijn jeugd in Sliedrecht kennis met de Nederlandse oude schrijvers. De Schotten kwamen pas later in beeld. Door Durham. „Zonder dat ik ernaar zocht, stuitte ik op een zaterdagmiddag in een boekhandel in Sliedrecht op zijn boek ”De onnaspeurlijke rijkdom van Christus” uit 1683.
”Christus gekruist” verscheen in hetzelfde jaar. Dat kocht ik later. De vorige eigenaar heeft het tijdens leesdiensten gebruikt; dat is te zien aan de accentstreepjes die hij aanbracht.

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: L. Vogelaar beeld: Ardo foto's

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.