Aan het begin van een nieuw jaar weten we allemaal goed wat we willen veranderen en hoe we het gaan doen. Maar in februari zijn de meesten alweer terug bij af.
We weten altijd duizend excuses te verzinnen: “te druk”, “geen tijd”, “te moe” en ga zo maar door.
Gezond eten doe ik sowieso, maar ook voor mij geldt dat ik nog iets beter ga opletten. Mijn grootste uitdaging voor dit jaar is: op tijd naar bed, want slapen heelt je lichaam. En wat meer tijd vrijmaken, zodat alles niet meer zo gehaast hoeft.
Herken je het dat je een dag zo goed mogelijk wilt benutten? Niks mis mee natuurlijk, maar als je zoals ik altijd dingen erbij blijft verzinnen, gaat dat een keer goed mis.
Graag ga ik jou een beetje op weg helpen, hopelijk kun je met een paar goede tips en een goed recept starten.
Allereerst gaan we meer water drinken. Spoelen is o zo belangrijk voor je lichaam. Hup, weg met al die afvalstoffen. Nee, niet zuchten en puffen, gewoon doorzetten. Het gaat vanzelf wennen!
Begin elke ochtend met twee glazen lauw water, dit zorgt voor een betere spijsvertering.
Denk niet dat we er dan zijn. O nee, over heel de dag moet je aan minimaal 2 liter water komen!
En we gaan eten, ja echt eten! Gezonde voeding is wat ons lichaam en ons brein nodig hebben, daardoor kunnen we beter functioneren.
Raak niet in paniek als je wat meer moet eten dan normaal, want misschien eet je wel veel te weinig.
Goede voedingstoffen heeft je lichaam nodig, dus suikers: hup, weg ermee. Begin de ochtend nadat je de glazen lauw water naar binnen hebt gegooid met een gezellig schaaltje met yoghurt en wat fruit.
Maak elke keer een feestje van je bordje, dat maakt je blij.
Halverwege de ochtend mag je lekker lekker een stuk fruit of twee crackers met 30+ kaas.
En dan is het alweer tijd voor de lunch. Kies voor een lekkere wrap met groente en iets lekkers erop. Neem er de tijd voor en vergeet niet om goed te kauwen. En o, is de eerste liter water al naar binnen? Want de helft van de dag zit er alweer op.
Dan komt het koffiemomentje eraan. Neem jij lekker koffie of liever een kopje thee? Natuurlijk mag je er iets bij eten. Een stuk fruit, of heb jij meer zin in iets hartigs? ; ) Nou, dan gaan we daar voor. Lekker een paar radijsjes en een paar blokjes 30+ kaas, of een klein handje ongezouten noten.
Vergeet je niet genoeg te drinken?!
Heb jij elke dag een strijd wat er ’s avonds weer op tafel moet komen? Geen probleem, ik heb al voor je gedacht hoor. Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wordt er vaak gezegd. Dus dan maar een lekker recept met kabeljauw! (zie hieronder)
Zo dat was lekker… Nu wordt het ondanks de drukte wel tijd om vanavond even te bewegen.
Slecht weer is uiteraard geen excuus. Kan er niet gewandeld worden, geen stress, dan verzinnen we graag iets anders.
Dan doen we gewoon wat oefeningen. Zelf ga ik liever even een wandeling maken. Goed voor het lichaam maar ook voor mijn hoofd.
En als we dan terug zijn is het geen probleem om nog een avondtussendoortje te nemen. Voor mij het liefst een schaaltje yoghurt met wat fruit, maar heb jij liever iets anders dan mag dat uiteraard ook. Blijf wel alert, want het moet wel in een gezonde levensstijl passen.
Ondertussen denk ik alvast na wanneer ik deze week iets lekkers neem, doordeweeks of toch in het weekend? Wat gaat het voor mij worden? Ik ga er nu even over nadenken!
Veel succes, en vergeet je niet een slok van je water te nemen?
Recept Arjanne’s Skrei
Ingrediënten:
*2 Skrei filets a 150 – 200 gram per stuk Heeft je visspecialist geen skrei, kan ook met kabeljauw gemaakt worden
* 100 gram macadamia noten
* 400 gram sperziebonen
* 40 gram Parmezaanse kaas
* 1,5 theelepel pesto
* 40 gram roomboter
* 1 eetlepel citroensap
* handje cherry tomaatjes
* peper & zeezout
Bereiding Arjanne’s Skrei:
*Verwarm de oven voor op 180 graden
*Kook de sperziebonen bijtgaar en laat ze uitlekken
*Smelt de boter in de pan en voeg de macadamia noten toe. Bak tot dat ze iets bruin worden en laat ze daarna uitlekken.
*Hak de noten fijn, totdat het grove korrels zijn. (fijn maken kan ook in de blender)
*Maak een mengsel van de macadamia korrels, pesto, Parmezaanse kaas en citroensap. Maak vervolgens naar smaak met wat zeezout.
Vergeet nooit, maak altijd een feestje van je bord!
beeld: Cees van der Wal