Een halfuur voor een sterfbed

Sinds zijn promotie, enkele jaren geleden, draagt ds. J.A.P. Vlasblom (56) een priesterboordje. ”Dat geeft me niet alleen een bredere bekendheid, net zoals een verpleegkundige herkenbaar is door een uniform. Minstens zo belangrijk is dat het aangeeft dat ik dit werk doe als ambtsdrager.” Al twintig jaar is hij predikant in het Rotterdamse ikazia Ziekenhuis. ”Ik zie dit echt als een roeping.”

Vanuit zijn werkkamertje in wat ooit in gebruik was als zusterflat kijkt ds. Vlasblom uit op het gewoel op het Rotterdamse Zuidplein. Honderden nationaliteiten trekken voorbij: van en naar het grote winkelcentrum en het bus- en metrostation.
In 1999 betrad hij voor de eerste maal het circa 360 bedden tellende protestants-christelijke ziekenhuis, dat via de raad van toezicht en raad van partici-panten nog steeds verbonden is met de kerken in de Rotterdamse regio.
Vlasblom is geen onbekende in de omgeving van Rotterdam. Hij groeide op in Heerjansdam. „Ik ben geboren in de voormalige kraamkliniek in Zuid, die later is opgegaan in het Ikazia Ziekenhuis. Met een beetje gegoochel met de historische feiten ben ik dus hier geboren.”
Hij ontmoet anno 2019 meer mensen die niets met het geloof hebben, dan mensen die dat wel hebben.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Henk Visscher

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.