Een huis vol wol

Iedereen kan in een avondje haken of breien leren”, vertelt Nienke Landman (45) uit Zwolle enthousiast. Ze is verzot op breien, haken en borduren en zal vanaf nu regelmatig patronen ontwerpen voor Terdege. Ondertussen is ze hard aan het werk voor haar tweede boek. Tijd om even op de thee te gaan.

Nienke is afgestudeerd historica en heeft tien jaar lesgegeven aan de bovenbouw op een middelbare school. Inmiddels is ze getrouwd, moeder van vier kinderen en woont ze in een gezellig huis in Zwolle. In de lichte woonkamer liggen gehaakte en gebreide kussens op de bank en op tafel prijken bollen wol in vrolijke kleurtjes. „Ik was altijd al bezig met mijn handen. Maar het was het meest voor de hand liggend om in het onderwijs een baan te zoeken.
Toen ons vierde kind geboren werd, heb ik mijn baan opgezegd.” Daarna is Nienke zich meer gaan focussen op het handwerken, met haar eigen bedrijf als resultaat. „Met een vriendin was ik al een tijd creatief bezig. Vanaf begin 2016 zelf verder gegaan en heb ik Mooi van draad opgericht. Daarbij ben ik me meer gaan richten op het ontwerpen van patronen.”
In 2017 kwam Nienkes eerste boek uit: ”Mooi van draad”. Nu is ze druk bezig met ”Rondom thuis”, haar tweede boek, dat vóór de feestdagen zal uitkomen. „Handwerken doe je vaak thuis en het heeft een huiselijk karakter. De foto’s voor het nieuwe boek maakte ik zelf. Sommige foto’s zijn genomen op vakantie, op mooie plekken waar we al jaren komen en ik me ook thuis voel. De mensen die model stonden voor de foto’s zijn allemaal familie of bekenden van me.
Wij hebben veel meiden in de familie en die willen allemaal wel graag op de foto. Laatst stond er nog een dochter van me in de tuin te poseren met een zelfgebreide sok die nog niet helemaal droog was. De foto ervan moest dezelfde dag aangeleverd worden, dus er zat niets anders op!
Er staan ongeveer negentien handwerkprojecten in het boek. Het zijn nostalgische ontwerpen voor mooie dingen die je in het dagelijks leven kunt gebruiken, zoals eierwarmers, wanten van schapenwol, een gebreide muts voor hem en haar en gehaakte zonnehoedjes. „Het ene project is snel klaar en het andere moet je meenemen op vakantie”, vertelt Nienke lachend. Toen het gezin afgelopen zomer op vakantie naar Bretagne ging, stouwde Nienke eerst de caravan vol met bakken wol. Zelfs de naaimachine moest mee. Daarna ging de rest van de bagage erin. „Ik ben degene die de spullen inpakt, dus ik bepaal wat meegaat!”
 

TIJDLOOS

Bijzonder aan Nienkes ontwerpen is dat ze verschillende handwerktechnieken combineert. Zo haakte ze een roze boekentas die ze vervolgens borduurde met een bloemenpatroon. „Ik maak mijn handwerkprojecten graag wat mooier, daarom versier ik ze met borduurwerk. Het is iets waar ik me mee kan onderscheiden en het is een kenmerk van wat ik doe. Mijn stijl is tijdloos, zeker met een knipoog naar vroeger, maar dan van nu. Soms vragen mensen of het niet te mooi is om te gebruiken, maar waarom zou iets wat je gebruikt niet mooi mogen zijn? Het motief op de gehaakte tas heb ik in een oud handwerktijdschrift gezien, uitvergroot en vervolgens geborduurd. In dat project komt alles samen, het is praktisch én mooi.”
Naast het schrijven van haar boeken en het werk in de Zwolse handwerkwinkel Rits in geeft Nienke ook handwerkles. „In mijn workshops kan ik mensen in twee uur de basis van haken, breien en borduren aanleren. Je kunt het handwerken zo duur maken als je zelf wilt. Koop een haaknaald of een stel breinaalden en een bolletje wol en je kunt voor nog geen tientje al aan de slag. Bij andere hobby’s moet je soms een complete inventaris aanschaffen, maar dit kun je zelf langzaam uitbreiden. Ook kun je het je kinderen gemakkelijk aanleren: koop een leuk handwerkboekje of bekijk een YouTubefilmpje en je kunt beginnen. Het is het handigst om het een op een aan te leren, maar het is vooral belangrijk dat de kinderen het zelf willen. Er zijn ook meiden van in de 20 die het vroeger niet wilden, maar nu wel graag breien of haken. En ik heb zelfs een meneer van 60-plus leren breien. Hij breit nu zijn eigen trui. Dus je bent er nooit te oud voor.”
 

SNOEPWINKEL

Voor de projecten in het boek gebruikt Nienke garen van Durable. Dit merk heeft garens in katoen en wol. „Bij het kiezen van garen laat ik me meestal leiden door kleur en textuur. Mensen die van handwerken houden, kunnen rustig een heel mooi bolletje wol kopen en er vervolgens twee jaar niets mee doen, maar er toch heel blij mee zijn. Een wolwinkel is dan een soort snoepwinkel. Zelf vind ik tweedgaren, met een spikkeltje erin, en echte schapenwol heel erg mooi. Voor het borduren gebruik ik sokkengaren, daar zijn ook heel veel mooie kleuren van te vinden. Ik heb een Instagramaccount en ik merk dat volgers ook helemaal blij worden van foto’s van gekleurde bolletjes wol.”
De inspiratie voor haar projecten haalt Nienke overal vandaan. „Ik ben verzot op oude handwerkbladen. Dan kijk ik vooral naar de patroontjes. Maar soms zie ik iemand lopen met een mooi patroontje in een vest en dat onthoud ik dan om het in mijn eigen ontwerpen te verwerken. Ik zie heel snel een plaatje voor me van hoe ik het zou willen. In de uitwerking ervan gaat het weleens mis, maar dan haal ik het uit en doe ik het overnieuw.”
Het handwerken kost veel tijd. „Vaak ben ik met tig projecten tegelijk bezig. Het is arbeidsintensief, maar ik heb er veel geduld voor. Aan de gehaakte deken uit het nieuwe boek heb ik tientallen uren gewerkt. Om geen schouderblessure op te lopen wissel ik het handwerken af met andere dingen. Maar ik vind het heerlijk om te doen. Tijdens het handwerken kan ik me lekker terugtrekken en mijn gedachten ordenen.” Daarom neemt Nienke ook tijdens een familieweekend altijd een handwerkprojectje mee. „De een gaat hardlopen, ik ga handwerken.” Verder merkt Nienke dat handwerken verbindend werkt.
„Het helpt mensen om de gedachten te verzetten. Tijdens een workshop vertellen mensen soms iets heel persoonlijks. Je bent allemaal bezig, je kunt met elkaar praten, maar je hoeft elkaar niet continu aan te kijken. Dat zorgt ervoor dat er soms hele verhalen loskomen.”
Handwerken is de laatste jaren erg in opkomst. „Vooral haken is heel populair in Nederland, maar degenen die al haken, willen nu ook gaan breien. En er wordt steeds meer genaaid. Mensen willen graag zelf dingen bedenken en maken. En met zelfgemaakte kleding kun je je eigen stijl benadrukken.
Dit zie je bij alle leeftijden: oudere dames die het naaien weer oppakken en jongere meiden die niet met de massa mee willen en het leuk vinden om andere kleding te dragen. Mijn workshop om een vestje te borduren sluit daarbij aan en ik merk dat mensen dat erg leuk vinden.”

ZIN OM AAN DE SLAG TE GAAN?

Bestel het boek “Rondom thuis” van Nienke Landman. In het boek staan 19 creatieve ideeën, waarin haak, brei en borduurtechnieken worden gecombineerd. Van fijne handwarmers in de winter tot een vrolijk zonnehoedje voor de zomer! De werkstukken variëren in moeilijkheidsgraad. Nienke legt de gebruikte steken achterin het boek duidelijk uit. Prijs is € 18,95 (excl. verzendkosten € 3,95). Klik hier voor meer informatie.

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Henrieke Koster beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.