Een vol denkemmertje

Vaak te laat komen, werk niet afmaken, snel afgeleid zijn, moeite hebben met plannen. Het zijn kenmerken van de aandachtstoornis ADD. Sommige mensen ontdekken pas op volwassen leeftijd dat ze dit hebben. Jammer, vindt AD(H)D-coach Cathelijne Wildervanck.

Bij volwassenen wordt ADD (attention deficit disorder) nogal eens aangezien voor een burn-out, weet Wildervanck, behalve coach ook schrijver van het boek ”ADHD, hoe haal je het uit je hoofd”. Kenmerken als concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite met luisteren komen namelijk bij beide voor.
Er is nog een reden waarom ADD niet altijd op jonge leeftijd ontdekt wordt. „Als een kind op de basisschool vaak wat dromerig is, maar zijn schoolresultaten zijn prima, dan kan het goed zijn dat niemand iets in de gaten heeft.
Waarom extra aandacht besteden aan een leerling die lekker in z’n eigen bubbel zit en z’n testjes prima doet?” ADD valt ook minder op dan ADHD. Waar bij ADHD hyperactiviteit (de H in
ADHD) en impulsiviteit kenmerkend zijn, staat bij ADD onoplettend gedrag op de voorgrond.
Helaas groeien de meeste mensen niet over ADD heen. En volwassen worden gaat niet altijd zonder slag of stoot, blijkt uit ervaringsverhalen: opleidingen mislukken, vriendschappen en
relaties gaan soms moeizaam en veel ADD’ers kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Fija Nijenhuis beeld: Unsplash & Janneke Visser

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.