„Er zijn veel mensen die een baan als conservator willen en

„Er zijn veel mensen die een baan als conservator willen en maar weinig plekken”

Inge Schipper, stadsmuseum Zierikzee - Foto Niek Stam-09568-site

Het was een kans die ze niet kon laten liggen. Toen ze de vacature voor conservator van het Stadhuismuseum Zierikzee zag, solliciteerde Inge Schipper (33) bijna drie jaar geleden meteen, ook al zat ze toen in het buitenland. Want een baan als conservator ligt niet voor het oprapen.

De entree van het Stadhuismuseum laat meteen iets zien van de geschiedenis van het monumentale gebouw. De vierschaar wordt die ruimte genoemd, omdat daar een aantal eeuwen geleden recht gesproken werd. Nu staat er een balie. En vitrines met objecten die een voorproefje geven van wat er verderop in het museum tentoongesteld wordt. Er hangt een beulszwaard. En er liggen twee grote, zware stenen. „Dat zijn de schandstenen of stenen der wet. Die hingen vroeger aan de gevel van het stadhuis.” Ze werden vooral gebruikt om scheldende of overspelige vrouwen mee te straffen. Die moesten dan een tijdje met de zware stenen om hun nek rondlopen.

Inge, die geschiedenis studeerde, heeft als voornaamste taak onderzoek doen naar de historie van de objecten die tentoongesteld worden. „Ik ga naar archieven om iets uit te zoeken en ik lees over bepaalde periodes uit het verleden waarin de objecten werden gebruikt.”

Het gemeentelijk museum van Schouwen-Duiveland heeft meerdere tijdelijke tentoonstellingen. Zo is er een presentatie over het Rampjaar 1672, waarin de Republiek der Nederlanden bedreigd werd door oorlog. Her en der brak oproer uit, ook in Zierikzee en omgeving. In de voormalige raadszaal hangt kunst uit de 17e eeuw. „Van een schilder uit Zierikzee, Arnoldus van Anthonissen. En door het hele museum staat op dit moment glaskunst van Bert Frijns.”

Het werk van een conservator is heel afwisselend, zegt ze. Dat vindt ze er meteen ook het boeiendst aan. Ze heeft contact met kunstenaars en verzamelaars, denkt mee over de inrichting, zoekt informatie op over de objecten en doet onderzoek voor nieuwe tentoonstellingen.

Daarnaast houdt ze ervan om verhalen op te duiken uit het verleden. „Er zijn zo veel verhalen om te vertellen. Elk object heeft zijn eigen geschiedenis.”

Een voorbeeld? „Er hangt hier een kajak die we de kajak van Zierik noemen. De legende gaat dat een man genaamd Zierik hier aan is komen varen per kajak en deze stad heeft gesticht. Daar zijn geen bewijzen voor, maar feit is wel dat het museum een heel oude Groenlandse kajak in bezit heeft, afkomstig uit de 17e of 18e eeuw.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 20-21, 21 juni 2022).

beeld: Niek Stam

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.