Floors moestuin

Floors moestuin

Floors Moestuin-9

Ben je net een moestuin begonnen? Of wil je er een, maar weet je niet hoe te beginnen? Mijn naam is Floor Korte, ook wel bekend van Floorsmoestuin. Ik neem je komend seizoen mee de moestuin in.

Zomaar een moestuin starten kan heel goed. Het is een kwestie van kijken naar de natuur en hierop inspelen. Als je net begint en nog geen ervaring hebt, is dit soms wel lastig. Ook is de kans dan groter dat er dingen niet volgens jouw idee lopen. Dit kan demotiverend werken en dat zou ik jammer vinden. Daarom geef ik hieronder een aantal basisstappen die je kunt volgen. Zo kun je net wat georganiseerder aan de slag, zodat je aan het einde van het seizoen ook daadwerkelijk kunt oogsten.

1. Bedenk eerst wat je graag wilt gaan verbouwen in de moestuin. Wat vind je lekker om te eten? Let op, plant of zaai alleen wat je lekker vindt. Schrijf dit op een lijstje.

2. Zoek een plek in de tuin of op het balkon waar per dag zeker zes uur zon staat. Bekijk hoe de zon draait en houd rekening met grote bomen, die schaduw kunnen bieden.

3. Doe je dit voor het eerst, begin dan klein. Zo’n 8 vierkante meter is meer dan genoeg om te proberen. Meet het stuk op waar je de moestuin wilt starten en maak hier een tekeningetje van. Dit kun je het beste op schaal doen. Zo weet je zeker dat alles uiteindelijk ook past. Bijvoorbeeld: 1 cm is 50 cm in werkelijkheid.

4. Bekijk op deze plek de bodem. Dit is een van de belangrijkste onderdelen, want hier moeten de groenten natuurlijk op gaan groeien. Is het puur zand zonder leven en beestjes? Dan moet je de bodem eerst verbeteren. Je mengt door de bovenste laag grond van 30 cm: twee derde tuinaarde en een derde compost. Dit is voor extra voeding voor de plantjes, maar ook om het bodemleven te stimuleren. Voor het gemak kun je ook moestuingrond kiezen als je bijvoorbeeld een klein stukje moestuin wilt starten.

5. Verdeel nu dat wat je graag wilt laten groeien over de moestuin. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de plantafstand van de planten als ze volwassen zijn. Deze informatie staat op de achterkant van het zadenzakje.

6. Als je toch de achterkant van de zadenzakjes bekijkt, dan is het handig om meteen op te schrijven wanneer alles gezaaid moet worden. Is dit binnen of buiten en wanneer is het te oogsten? Al deze informatie kun je in een zaai-en-oogstkalender gieten.

7. Het grote voordeel van het uitvoeren van bovenstaande stappen is, dat je één keer wat meer werk hebt, en de rest van het seizoen veel minder hoeft uit te zoeken. Dit levert meer tijd op om lekker te ontspannen in de tuin en de moestuin ook echt te zien als een plek om bij te tanken, geen zorgen te hebben en je hoofd lekker leeg te maken.

Mocht je meer inspiratie willen: mijn instagrampagina is @_floorkorte.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Floor Korte

Volg ons lifestyle platform op instagram.