Geestelijke vrienden - Terdege

Geestelijke vrienden

Vries

De een was oud gereformeerd ouderling, een ander was een eerwaarde heer, een derde was een gezelschapsmens. Maar ze waren allen een levend lid van de ene heilige, algemene of katholieke Kerk. Ds. P. de Vries schreef hun levensschetsen.

Grote gelovigen in eigen oog waren ze niet, de 24 ”geestelijke vrienden” die ds. De Vries –hersteld hervormd predikant in Boven-Hardinxveld– beschrijft in ”Hoe zalig is het volk” en ”Gij zijt hun roem” (uitg. Den Hertog, Houten). Het eerste boek verscheen in 2014, het tweede recent: eind vorig jaar. Beide boeken bevatten zijn persoonlijke „herinneringen aan kinderen van God.”

Piet de Vries groeide kerkelijk op in de gereformeerde samenkomst in Alblasserdam. Daar werd zondags meestal een preek gelezen en doordeweeks kwamen daar de predikanten ds. H. Hofman, ds. G. van de Breevaart en ds. A.P. Verloop het Woord bedienen. „Ds. Hofman vertelde nog weleens een verhaaltje in zijn preek, en dat ging dan vaak over mensen die goed afgereisd waren. Hij wilde daarmee laten zien: „Kijk mensen, zo werkt God. En zo werkt Hij nog steeds.” Dat Abraham, Jeremia en Paulus door God bekeerd zijn, dat geloven we allemaal, maar God verheerlijkt nog steeds op precies dezelfde manier Zijn genadewerk in het hart van de zondaar.”

GEEN HAGIOGRAFIE

Kinderen van God zijn ook maar mensen, zegt ds. De Vries. „We moeten hun verhalen niet mooier maken dan ze zijn. Het mogen geen heiligen worden, ook al zijn ze heilig in Gods oog. Het gevaar van hagiografie ligt hier altijd op de loer, maar mensverheerlijking is een grote zonde. De mens mag niet in het middelpunt komen te staan, want het is God alleen Die alle lof en eer toekomt.” Van de weeromstuit moeten we ook weer niet in het andere uiterste vervallen, stelt ds. De Vries. „Als God wat in het leven van iemand uitwerkt, mag je dat best opschrijven.

Auteur

Jan van 't Hul

Volg ons lifestyle platform op instagram.