Geheel verzorgde fietsvakantie door Friese Gaasterland

Geheel verzorgde fietsvakantie door Friese Gaasterland

IMG_0819-2000x1028-2

Weidse meren, pittoreske plaatsjes, vergezichten – het Friese Gaasterland is een stukje Nederland dat je eigenlijk gezien móét hebben. En hoe verken je dat prachtige landschap beter dan per fiets? Kees en Ans van de Merwe, eigenaren van christelijke familiecamping De Verborgen Hoek, bieden belangstellenden daarom vier keer per jaar een geheel verzorgde fietsvakantie aan.

Kees en Ans organiseren de fietsvakanties helemaal zelf: ze zetten de routes uit, plannen excursies in en regelen de boekingen van accommodaties op hun camping. Kees: „We bieden de fietsvakanties vier keer per jaar aan: in mei, juni, eind augustus en half september. Die momenten vallen buiten de schoolvakanties, omdat de doelgroep voornamelijk uit mensen zonder schoolgaande kinderen bestaat. De gemiddelde leeftijd is 50+.”

Fiets huren

De fietsroutes zijn gemiddeld zo’n 35 tot 40 kilometer lang; voor fanatiekelingen zijn er langere tochten. De rest van de groep rijdt die extra kilometers met de auto, waarbij de fietsen op een fietsendrager meereizen. Kees: „Heb je geen fietsendrager? Geen probleem, dan brengen wij de fietsen met een aanhanger naar het startpunt. Heb je zelfs helemaal geen fiets? Dan kun je bij ons exemplaren huren. Ook e-bikes.”

De gasten verblijven een week lang -van zaterdag tot zaterdag- op camping De Verborgen Hoek. De meesten huren een chalet, maar er zijn ook deelnemers die een eigen tent of caravan meebrengen.

Kerkdienst

Op de dag van aankomst zorgen de gasten zelf voor hun maaltijd. ’s Avonds is er een kennismakingsbijeenkomst. De zondag erop staan er geen activiteiten gepland: iedereen vult de dag zelf in. De meeste deelnemers bezoeken de kerkdienst van de gereformeerde gemeente van Oudemirdum, vertelt Kees. „’s Avonds is er gelegenheid om met elkaar in de recreatiezaal bij het orgel te zingen. Erna drinken we een kopje koffie.” De maandag erop staat de eerste fietstocht gepland. Tijdens het gezamenlijke ontbijt krijgen de fietsvakantiegangers het programmaboekje met alle routes van de komende dagen onder ogen. Rond een uur of tien vertrekken ze voor hun eerste trip.

Excursies

Kees en Ans hebben de tochten zo afwisselend mogelijk ingevuld. De deelnemers krijgen natuurlijk alle gelegenheid om van het Friese landschap te genieten -van de meren, de paarden, de jachthavens en de Elfstedendorpjes- en verder staat er elke dag wel een excursie ingepland. Kees: „Zo zijn we in het verleden naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen, de Houtzagerij in IJlst en het Vrouwtje van Stavoren gegaan.”

Een van de hoogtepunten tijdens de dagtrips is een zeiltocht met een skütsje over het Slotermeer: van Balk naar Heegh. De fietsen gaan in het ruim mee. Wie het leuk vindt, mag meehelpen zeilen. Ans: „Vooral als er een stevige Friese bries staat, is dat een hele uitdaging.”

Diner

Als de fietsers op de camping terug zijn, kunnen ze aanschuiven voor het diner. Daarna is er gelegenheid om samen een spelletje te spelen of verder te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Ans: „Soms komt er een spreker of verzorgt een deelnemer op eigen initiatief een lezing, een presentatie of een voordracht.” Wie zich na het eten wil terugtrekken, mag dat natuurlijk ook doen. Kees: „Het is een mooie mix van samen zijn en privacy.”

Groepsband

Aan het einde van de week is er volgens Ans altijd een hechte groepsband ontstaan. „De deelnemers komen uit het hele land en kennen elkaar vaak helemaal niet. Toch ontstaat er een goede relatie. Dat komt natuurlijk door het samen fietsen, maar ook door de gesprekken. Tijdens de maaltijd, bijvoorbeeld. De mannen nemen vaak het Bijbellezen en bidden voor hun rekening; daarna kan er zomaar een mooi geestelijk gesprek ontstaan.

We krijgen verder van gasten te horen dat ze zichzelf kunnen zijn. Sommigen houden zelfs ná de vakantie contact met elkaar en/ of komen het jaar erop terug.”

„Eén grote familie”

Twee van die mensen zijn Theo en Marry van de Kamp uit Scherpenzeel. Ze zijn al drie keer mee op fietsvakantie geweest. Marry: „Het is zó leuk. Binnen de kortst mogelijke tijd klikt het. Het is net één grote familie. Mijn man vindt het bovendien heerlijk dat hij een week lang geen boodschappen hoeft te doen. Ze verwennen je echt, hoor! Alles wordt voor je geregeld. Ideaal!”

Contact

Camping De Verborgen Hoek
Bokkeleane 3
8571 RN Harich
0514-602065/ 06-1212 43 12
info@deverborgenhoek.nl
www.deverborgenhoek.nl

Volg ons lifestyle platform op instagram.