Genetisch belast | Licht & Schaduw van genetisch onderzoek - Terdege

Genetisch belast | Licht & Schaduw van genetisch onderzoek

Slagman-TERD-_GFX6874_edited

Erfelijke afwijkingen zorgen al eeuwen voor leed. Nu de kennis om ze te voorkomen toeneemt, staan de dragers van deze ziekten voor nieuwe vragen. Wat doe je wel, wat gaat ethisch over de grens? ”Je kunt alles bij voorbaat afwijzen, maar die keuze heeft wel gevolgen voor het nageslacht."

De twee zoontjes van Erik en Mariëtte Slagman zien er gezond uit, maar het echtpaar uit Enter heeft wel tropenjaren achter de rug. Door een zeldzame erfelijke aandoening. De oudste broer van Mariëtte kwam na 21 weken zwangerschap ter wereld en overleed tijdens de geboorte. Haar jongste broer werd na een zwangerschap van ruim 27 weken geboren en bleef in leven, tegen de verwachting van de specialisten in. „Hij plaste na de geboorte enorm veel. Het vocht en de lichaamszouten die hij verloor, kreeg hij in grote hoeveelheden terug via een infuus, met alle risico’s daarvan.”

Nieuwe medische technieken stellen Erik en Mariëtte voor nieuwe vragen. Ook Bart Niek en Martine van de Zedde worstelen met dezelfde problematiek. Lees het volledige artikel in de Terdege van 17 oktober.

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.