Aan de lange rij stamppotvarianten voeg ik twee nieuwe toe en een afgestompte: andijviestamppot.
Als ik ooit de kans krijg een kookboek te schrijven, dan zal het ”Jan Kees kookt Italië” worden. Het liefst kookte ik iedere dag Italiaans. Totdat mijn (toen nog geliefde) echtgenote zei: “Ik ben die pasta’s (van jou...) behoorlijk zat.” Maar ik laat me zomaar niet uit het veld slaan en heb deze Italiaanse variant met veldsla bedacht. De Italianen spreken van Guazzabuglio (letterlijk: mengelmoes).
Wat heb je nodig (4 personen):
* 1 kilo aardappelen (kruimig is het lekkerste) * 250 g veldsla
* 40 g verse basilicum * 50 g pijnboompitten * 250 g ricotta
* 500 g cocktailtomaten * 300 g rundergehakt * 2 tenen knoflook
* 100 g Parmezaanse kaas * olijfolie
Hoe maak je het?
* Snijd de tomaten in kwarten en bestrooi ze met zout en peper.
* Rooster de pijnboompitten in een hete pan met een beetje olie. Daarna laten afkoelen op keukenpapier.
* Haal de basilicumblaadjes van de steel en knip ze doormidden.
* Kook de aardappelen gaar in ruim water (gezouten).
* Rul het gehakt, voeg peper en zout en uitgeperste knoflook toe. Zet het vuur laag en voeg tomaten toe.
* Zodra de aardappelen gaar zijn, deze afgieten. Laat een klein beetje kookvocht achter.
* Stamp de aardappelen en meng ze met de ricotta.
* Roer nu de veldsla, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het gehakt-tomatenmengsel erdoorheen.
* Maak het gerecht smeuïg met olijfolie.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen
In Terdege (nr. 6/7) ook recepten voor spruitjesstamppot en andijviestamppot van Jan Kees van der Hart.