Heerlijk frisse limoentaart - Terdege

Heerlijk frisse limoentaart

Limoentaart

Iets te vieren? Maak dan eens deze heerlijke, frisse limoentaart. Hij is in een halfuur klaar (afkoeltijd niet meegerekend) en ziet er verrukkelijk uit.

Wanneer het mijn beurt is om deze rubriek te schrijven, verzucht ik vaak hardop: „Wat zal ik deze keer eens maken voor Terdege?” Als het een beetje meezit, komen er dan wel ideetjes. Deze keer opperden de kinderen om eindelijk weer eens een taart te maken; dat was zó lang geleden.

Het werd een verrukkelijke limoentaart. Een heerlijke, frisse taart, waarmee we nog even kunnen nagenieten van de zomer. De taart is in een halfuur klaar (buiten afkoeltijden) en ziet er prachtig uit. Het schuim op de taart heet Italiaans schuim. Hiervoor worden de eiwitten kort verhit door het toevoegen van hete siroop. Op deze manier kunnen zwangeren en ouderen de taart ook eten; door de verhitting is er namelijk geen gevaar voor een besmetting met de salmonellabacterie.

De taart is extra fris van smaak als u hem voor gebruik enkele uren in de koelkast zet.

INGREDIËNTEN

Voor de bodem: * 250 g digestives * 125 g boter

Voor de vulling: * 4 eigelen * 4 limoenen * 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)

Voor de topping: * 4 eiwitten * 225 g suiker * snuf zout * 3 el limoensap

BEREIDING

Vermaal de digestives in een keukenmachine (of verkruimel ze met behulp van een deegroller). Verwarm de boter en roer de vermalen koekjes erdoorheen.

Doe het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm (24 cm) en strijk het glad. Zet de vorm in de koelkast.

Verwarm de oven op 160 graden.

Klop de eigelen los.

Rasp van 1 limoen de schil en houd de rasp apart.

Pers de 4 limoenen uit. Houd 3 eetlepels sap achter. Voeg de rest van het sap en het blikje gecondenseerde melk in delen bij de eigelen, terwijl u blijft kloppen.

Giet het mengsel over de taartbodem en plaats de taart in het midden van de oven. Bak 20 minuten en laat de taart afkoelen.

Mix de eiwitten met 25 g suiker en een snuf zout in een brandschone mixerkom stijf.

Verwarm de 3 eetlepels limoensap met de rest van de suiker. Kook goed door.

Het mengsel moet heet worden. Wie een suikermeter heeft, kan meten: 121 graden Celsius.

Giet de hete siroop in delen bij de eiwitten, terwijl u blijft mixen. Mix tot het mengsel afgekoeld is tot handwarm (circa 7 minuten).

Spatel het schuim over de afgekoelde taart.

Brand de punten van het schuim met een brûléebrander goudbruin, of zet de taart kort onder een hete grill. Pas op voor verbranden!

Strooi ten slotte de limoenrasp over de taart.

TIP: IS DE TAART BESTEMD VOOR VOLWASSENEN?

DAN KUNT U EEN DEEL VAN HET LIMOENSAP VERVANGEN DOOR LIMONCELLO. FEESTELIJK LEKKER!

Volg ons lifestyle platform op instagram.