Heerlijk fröbelen voor een appelkrans

Heerlijk fröbelen voor een appelkrans

ByWill-Terdege-Teunie Luijk-Appelring-3502

Superklassiek en superlekker, de smaken in deze krans! Je maakt hem zonder moeite, het kost alleen een beetje tijd.

Af en toe vind ik het leuk om extra uit te pakken voor het dessert. Natuurlijk is dat altijd een prima plan voor bij een feestelijke maaltijd, maar evengoed is het weleens leuk om te doen als je weinig werk hebt aan de rest van de maaltijd. Zo kan het gebeuren, dat er hier op een doordeweekse dag zomaar een eenvoudige maaltijdsoep op tafel verschijnt, gevolgd door een wat minder eenvoudig dessert. Appel en bladerdeeg zijn twee ingrediënten waarmee je altijd succes boekt. De smaken in deze krans zijn superklassiek en superlekker. Eigenlijk kan er niets misgaan. Je moet alleen wat tijd hebben en een beetje willen fröbelen. Dan is het maken van de appelkrans echt leuk om te doen en je weet bij voorbaat dat je er een echte verrassing mee op tafel zet!​

Ingrediënten

* 2 tot 3 appels, bijvoorbeeld jonagold * beetje citroensap * 15 g boter * ½ el suiker * 1 tl kaneel * 1 lap bladerdeeg (uit het koelvak) * 16 lange vingers * 5 el abrikozenjam * 1 el water

* een handje blanke amandelen * 2 el melk

Bereiding

* Schil de appels, snijd ze in partjes en besprenkel ze met

wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden.

* Smelt de boter in een koekenpan. Doe de appelpartjes in de pan. Bestrooi ze met suiker en kaneel. Laat de partjes op matig vuur een beetje zacht worden.

* Rol de lap bladerdeeg uit en snijd er een cirkel uit met een doorsnede van circa 25 cm. De rest van het bladerdeeg gebruik je niet in dit recept. Leg de cirkel op bakpapier en zet precies in het midden een schaaltje van 10 cm doorsnede.

* Verwarm de oven voor op 180 graden.

* Leg de lange vingers in een waaier om het schaaltje, waarbij je aan de buitenrand 1 cm deeg onbedekt laat. De lange vingers moet je hiervoor op maat snijden.

* Verwarm de abrikozenjam met 1 el water en bestrijk hiermee de lange vingers. Leg de appelpartjes er dakpansgewijs bovenop en bestrooi ze met wat amandelen.

* Haal het schaaltje uit het midden van de krans weg. Je hebt nu een kleine cirkel onbedekt deeg. Snijd dit stervormig in 8 partjes. Trek elk partje omhoog en vouw het over de appels. Vouw de centimeter deeg aan de buitenrand omhoog tegen de lange vingers. Leg de krans in een grote (vlaai)vorm. Bestrijk het deeg met melk. Bak 30 minuten op 180 graden tot de krans mooi bruin en gaar is. Bestrooi bij het opdienen met poedersuiker. Lekker met slagroom(ijs).

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Teunie Luijk-Bakker

Volg ons lifestyle platform op instagram.