Herfstige, Hollandse koek met een wereldreis achter de rug

Speculaaspoppen, Aachener printen en gevuld speculaas. Het zijn de heerlijkheden van de herfst en de winter, verrukkelijk bij een kop hete thee. Aan het smullen van de bruine lekkernij gaat voor het koekje een mysterieus bakproces en een wereldreis vooraf.

Associëren we speculaas vooral met de donkere jaargetijden, eigenlijk kent elke streek zo z’n eigen koekjes met koekkruiden die het hele jaar door gegeten worden. Toch is in het najaar een extra schepje specerijen door het koekdeeg wel welkom.
Aan die specerijen heeft speculaas vermoedelijk z’n naam te danken. Toch gaan er ook stemmen op dat ”speculaas” verwijst naar ”speculum”, spiegel, omdat de koek het spiegelbeeld van de koekplank is. Of, bij de speculazen met een beeltenis van Sint-Nicolaas, een verwijzing naar zijn ambt als bisschop, de ”speculator”, iemand die toeziet.

Deel dit verhaal op sociale media

Wil je al onze artikelen lezen?

Neem dan een proefabonnement op Terdege.
Nu 6 maanden (12 nummers) voor € 35,-

tekst: Gertrude de Wildt-Brouwer beeld: Tineke van der Eems, Sjaak Verboom

Brei een heerlijk zachte deken

Deken.png

Deze deken is een prachtig kraamcadeau, maar door zijn formaat zeker niet alleen voor baby’s geschikt. Hij is ruim 70 centimeter breed en ruim 1 meter lang, dus ook voor volwassenen heerlijk voor ’s avonds
op de bank met een kopje thee.
Hij is soepel, zacht en goed wasbaar.

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.