Het oude huis van Hof Vlugtenburg

In haar verkeringstijd reed Annette van Dijk iedere twee weken over de A58 richting Vlissingen. Altijd moest ze net voorbij Middelburg even naar een oude hoeve vlak langs de snelweg kijken. Met pijn in het hart zag ze het eens zo statige pand door de jaren heen verpauperen. ”In het dorp spraken de mensen zelfs over een spookhuis.” Maar nu zegt niemand dat meer.

Over de oude steentjes in de keuken scharrelt een lichtbruin kippetje. „Wat doe jij hier?” vraagt Annette. Onverstoorbaar pikt het beestje door. „Wacht, het mandje waar je je ei in legt, staat per ongeluk ergens anders.” Annette loopt de achterdeur uit. Langs de wuivende stokrozen. Op zoek naar het mandje. Ze wordt op de voet gevolgd door de tevreden kip.
Ruim vijftien jaar woont de familie Van Dijk in een monumentaal huis in de binnenstad van Dordrecht. Naar volle tevredenheid. Toch blijft het met name bij Annette kriebelen. Ze kan die oude, leegstaande hoeve bij Middelburg maar niet vergeten. „Mijn man Jos vond de boerderij mooi, maar voor mij was het echt mijn droomhuis. Ik was verliefd op de prachtige raampartijen.”
 

RIJKE KOOPLIEDEN

Nadat de gemeente Vlissingen de laatste bewoners van het oude huis van Hof Vlugtenburg uitgekocht heeft, staat het jarenlang leeg. Hof Vlugtenburg –het achter de boerderij liggende statige herenhuis met gracht, gebouwd in 1625– is al in 1899 afgebroken. Lange tijd dreigt hetzelfde lot voor het oude huis, een boerderij gebouwd in 1829. Maar dan krijgt de gemeente Vlissingen te maken met Annette.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Gisette van Dalen-Heemskerk

Getrouwd l 4 dochters l Dol op lezen, bergwandelen, schrijven van artikelen en kinderboeken l Allergisch voor eindeloos shoppen

beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.