Hoezo suf? Dahlia’s zijn superhip

fam flower farm-0011

Straks staan de velden om haar huis weer in volle bloei. Als de dahlia’s uitkomen en Marlies Weijers haar ramen opengooit, is het alsof ze omringd wordt door honderdduizenden vrienden. „Waar ter wereld heb je dat nu?”

Van suf naar hip. Dat is de ontwikkeling die de dahlia de afgelopen jaren doormaakt heeft. En Marlies Weijers en haar vriendin Linda van der Slot van FAM Flower Farm uit Noordwijkerhout voelen zich daar een klein beetje verantwoordelijk voor.

Een jaar of vier geleden kwam Linda met het idee om samen het bedrijf van hun mannen zichtbaarder te maken door bollen rechtstreeks aan de liefhebber te verkopen en online verslag te doen van de aanplant, groei en bloei. Want de beide bollenkwekers werkten zich jaar in, jaar uit een slag in de rondte voor de mooiste bloemen, maar hun clièntele kenden ze niet. „Onze mannen werken, net als de meeste kwekers, heel industrieel. Ze produceren vooral voor de export. Ze werken het hele jaar door keihard voor een mooi product dat uiteindelijk in bakken en kisten in vrachtwagens geladen wordt. Wij zeiden: We hebben zulke mooie velden staan in het voorjaar en de zomer. Kunnen we daar niet iets van laten zien? En van al het handwerk dat erbij komt kijken op een kwekerij en hoe ingewikkeld het kweekproces soms is?”

Marlies, toen bouwkundige, besloot het idee samen met haar vriendin een kans te geven. Met resultaat. Hun foto’s van de prachtige tulpen, narcissen en dahlia’s leverden hun op sociale media duizenden volgers op. FAM Flower Farm werd al snel een begrip onder bloemenliefhebbers. Elk jaar weer is er een run op de bollen die de dames te koop zetten op hun website.

De coronalockdown droeg daar ook aan bij, vertelt Marlies. „Mensen gingen weer waarderen hoe blij je van je eigen huis en tuin kunt worden.”

Hadden de twee kwekersvrouwen met hun bedrijf eerst vooral een oudere doelgroep op het oog, dat bleek anders uit te pakken. Juist veel jonge vrouwen zijn weg van hun bloemen. „Als je ziet hoeveel jonge meiden en moeders met kleine kinderen er reageren, dat is zo leuk.”

Lees het hele artikel in Terdege (14 juli 2021).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.