Hoofdpijn hoort bij mijn leven

Annette den Hertog (49) is er net weer doorheen. ”Donderdag begon het met steken aan één kant van mijn hoofd. De volgende dag werd ik wakker met een zware druk op m’n linkerslaap. Ik kon geen licht en harde geluiden verdragen en de hoofdpijn was heel erg. We zijn nu een paar dagen verder en het gaat weer wat beter.” Annette hoort bij de ruim 2 miljoen Nederlanders die kampen met migraine.

Vooral vrouwen zijn vatbaar voor heftige, langdurige hoofdpijnaanvallen: 33 procent heeft ooit migraine gehad, tegenover 13 procent van de mannen.
Wie ervaring heeft met deze aandoening, weet dat die weinig te maken heeft met gewone hoofdpijn. De pijn is heftig en kloppend, kan misselijkheid en braken veroorzaken en leidt tot een overgevoeligheid voor licht en geluid. Sommige mensen hebben last van aura’s, ze zien lichtlitsen, vlekken of sterretjes. Ook gezichtsuitval komt voor.
De een kan tijdens een migraineaanval het beste heel stil in bed gaan liggen, omdat elke beweging de pijn verergert. De ander -zoals Annette- moet juist in beweging blijven. „Ik maak me wel heel klein, merk ik, mijn schouders raken verkrampt en ik houd m’n ogen half dicht. Alsof je op zo’n moment het liefst wilt verdwijnen. Wat ook precies zo is.”

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Fija Nijenhuis beeld: ISTOCK

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.