Ik maak het liefst alles zelf

spg-18127-AlieDruijff-diy-9

Alie Druijff (29) uit Apeldoorn: " In 2018 kreeg ik een zware naaimachine van vijftig jaar oud. Toen ik eenmaal begon met naailes, ben ik nooit meer gestopt met naaien. Ik naai het liefst in de woonkamer en het idee was om de machines dan op te ruimen in de kast, maar ja, die ligt nu al vol met stoffen! De naai- en lockmachine staan nu in de vensterbank."

Het liefst maak ik alles zelf, maar dingen zoals sokken koop ik. Leggings, jurken, truien en shirts maak ik wel, en soms een jas. Maar die koop ik ook weleens tweedehands. Ik naai niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn man, onze zoon en dochters.”

KOOPGEDRAG

„Het viel me tegen hoeveel tijd het kost om een kledingstuk te maken. Ik dacht na over de winkels die vol liggen met goedkope kleding, de vaak oneerlijke arbeidsomstandigheden daarachter en mijn eigen koopgedrag. Als christen voel ik een verantwoordelijkheid om hier bewust mee om te gaan. Daarom kies ik ervoor om mijn kleding zo veel mogelijk zelf te maken, voor een duurzaam merk te kiezen of tweedehands te kopen en niet te veel aan te schaffen.”

DUURZAME STOFFEN

„Als je zelf naait, stop je daar veel tijd in. Het is jammer als iets dan na een paar keer dragen lelijk wordt. Daarom ga ik voor stoffen van goede kwaliteit die ook duurzaam en eerlijk geproduceerd zijn. Veel koop ik online, zoals van het Belgische SYAS, het Scandinavische Meet MILK, het Franse Atelier Brunette en het Nederlandse merk Family Fabrics. Dit zijn niet de goedkoopste stoffen, maar je ziet de kwaliteit terug in het eindresultaat.”

FRANSE PATRONEN

„Naaien doe ik veel tussendoor, soms zit ik wel vier of vijf keer per week achter de naaimachine. De kinderen komen er vaak gezellig bij zitten kleuren of knutselen. Patronen vind ik vaak gratis op internet; die gebruik ik als basis en ik pas ze zelf aan. Vooral voor kinderen is er veel te vinden. Met name Belgische en Franse patronen spreken me aan, omdat de pasvorm mooi en goed is. Zelf ontwerpen doe ik niet vaak, patroontekenen is wel een vak apart.”

ECHT GENIETEN

„Elke keer als ik iets nieuws heb gemaakt, geniet ik daar echt van. Ik herinner me nog goed de allereerste jurk die ik tijdens naailes maakte. Het voelde bijna als een bruidsjurk toen ik die voor het eerst aanpaste! Kleding maken geeft mij meer voldoening dan wanneer ik de kledingstukken in de winkel koop, omdat ik er zelf aan heb gewerkt. Ik kijk ook meer naar: wat heb ik nodig, wat past bij elkaar? Want ik heb geen tijd om voor iedereen twintig setjes kleding te naaien. Zo hebben we een unieke garderobe waarbij niets ongedragen in de kast blijft liggen. Het lijkt me heel gaaf om nog eens mijn eigen sneakers te maken, of zwemkleding. Een jas lijkt me ook een uitdaging, of handgemaakte poppen voor de kinderen… Omdat ik veel kleding voor de kinderen maak, is het altijd zoeken naar een balans tussen het maken van een mooi item dat meer tijd kost of ‘productiewerk’ om de kledingkast te vullen. Voorlopig heb ik ideeën genoeg.”

DIY HAARBAND

Alie Druijff laat hieronder zien hoe je heel eenvoudig je eigen haarband naait. Zoek een leuk stofje en ga aan de slag!

Benodigdheden
  • 2 repen stof van 14 cm breed en 50 cm lang
  • 1 reep stof van 8 cm breed en 20 cm lang
  • Elastiek van 9 cm en 2 cm breed

1. Vouw de stroken dubbel in de lengte met de goede kanten op elkaar. Naai de lange zijde dicht.

2. Keer de stroken binnenste buiten zodat de goede kant aan de buitenkant zit. Strijk plat en zorg dat de naad in het midden van de onderkant zit. 3. A. Neem een lange strook. Het ene uiteinde laat je plat liggen, het andere uiteinde vouw je dubbel.

3. A. Neem een lange strook. Het ene uiteinde laat je plat liggen, het andere uiteinde vouw je dubbel.

B. Leg nu het dubbelgevouwen uiteinde op het platte uiteinde en stik vast.

C. Neem de andere lange strook en haak deze door de gestikte strook.

D. Stik deze op dezelfde manier vast als de vorige strook.

4. Pak de korte strook en haal daar het elastiek doorheen (Tip: Zet een veiligheidsspeld aan het elastiek, zodat je het elastiek gemakkelijk door de korte strook kunt halen.) Naai beide uiteindes vast zodat het elastiek aan beide kanten vast komt te zitten. Nu is je strook gerimpeld.

5. A. Leg een uiteinde van de lange, dubbele strook en een uiteinde van de korte, gerimpelde strook met de goede kanten op elkaar, de lange strook onderop.

B. Vouw het uiteinde van de lange strook om de korte strook en stik vast. Doe hetzelfde met het andere uiteinde.

6. Keer de band om zodat de goede kant aan de buitenkant komt te zitten. Het stiksel van de uiteinden zit nu verstopt in de lange strook.

JE HAARBAND IS KLAAR!

Opmerkingen:

*Dit is een haarband voor volwassenen. Je kunt de haarband ook in andere lengtes maken: Meet het hoofdomtrek en doe dat getal min 6 cm. De lengte die daaruit komt gebruik je voor de lange repen stof. Verder volg je de beschrijving hierboven.
(Voorbeeld: Hoofdomtrek 52cm. 52-6= 46. Knip dan twee repen stof van 14 cm breed en 46 cm lang.)

**Het kan zijn dat je haarband wat ruimer uitvalt wanneer je een rekbare stof gebruikt. Geen probleem. Je kunt de haarband inkorten bij stap 5. (Op de foto zie je dat ik een cm verder heb gestikt. Hierdoor wordt de haarband korter.)

***We vinden het superleuk om te zien wat je maakt! Wanneer je het deelt op instagram, tag dan @terdege_magazine en @aliedruijff; dan kunnen we meegenieten van jouw creatie!

beeld en patroon: Alie Druijff hoofdfoto: Tineke van der Eems

Auteur

Leanne van Spronsen-Monster

Volg ons lifestyle platform op instagram.