In de rij voor een ijsje van Krijn

Ijsmakerij - Krijn Verdoes-site

Vrijwel iedere dag houdt hij de weersverwachting nauwlettend in de gaten. Niet zo vreemd, want Krijn Verdoes (54) moet ervoor zorgen dat zijn voorraad schepijs extra op peil is als de zon gaat schijnen en de temperaturen stijgen. Maar ook op een wat koudere en zelfs regenachtige zaterdag vormt er zich vaak een rij voor de toonbank in hartje Katwijk.

In de Zuid-Hollandse kustplaats is de ijsafdeling van Krijn Verdoes een begrip. De vaste klanten komen uit Katwijk en omliggende plaatsen. „Mensen rijden soms best wat kilometers voor een lekker ijsje.” Op zomerse dagen weten ook strandgasten de banketbakkerij aan de Voorstraat te vinden. Krijn stapt in 1987 op 19-jarige leeftijd in de zaak van zijn vader. Na een grootschalige verbouwing van de bakkerij begint hij in 2010 met de verkoop van ijs. „Ik heb ijs altijd interessant gevonden. Het waren de banketbakkers die het ooit meebrachten uit Italië naar dit deel van Europa. M’n vader verkocht het heel vroeger ook. In de vernieuwde bakkerij hielden we tijd over.”

Glimlachend: „Ik heb toen geadverteerd met de slogan dat Krijn Verdoes een ijskoude zomer verwachtte. Op dat moment was het bij het publiek nog onbekend wat we gingen doen. In de beginperiode heb ik ieder jaar een school uitgenodigd voor de opening van het ijsseizoen, en de kinderen van een gratis ijsje voorzien. Die namen later hun ouders en grootouders weer mee naar de winkel.”

Het ”ijs van Krijn”, zoals het heet, werd direct een succes. Inmiddels is een duidelijk deel van de omzet van de banketbakker afkomstig uit de verkoop van ijs. Het ijsseizoen loopt vanaf half maart tot half oktober.

Iedere werkdag is de verkoop aan de buitenzijde van de winkel van één uur ’s middags tot ’s avonds tien uur. Gedurende de zomer­periode wordt het winkelpersoneel aangevuld met een vijftiental parttimers. „Twee verkopers achter de ijstoonbank. Ze wisselen elkaar in drukke periodes af, want ijs scheppen bij mooi weer is hard werken. Daar kun je de blaren van op je handen krijgen.”

Lees het hele artikel in Terdege (23 juni 2021).

beeld: Dieuwertje Bravenboer

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.