Jaap Verbruggen: pastor met een masker op

Verbruggen-7-terd-A-site

Twee dagen per week is Jaap Verbruggen politieman in Rotterdam, de overige drie dagen verpleeghuispastor in Zeeland. De uitbraak van corona in het verpleeghuis in Tholen greep diep in, maar bracht ook mooie momenten. „Ik ontvang de laatste tijd veel troost uit het vijfde berijmde vers van Psalm 42.”

De combinatie van politieman en verpleeghuispastor is niet doorsnee. Jaap Verbruggen (62) weet intussen niet beter. Al twintig jaar combineert hij beide functies. Eén dag per week werkt hij in zorgcentrum De Wieken in Zierikzee, twee dagen in verpleeghuis Ten Anker in zijn woonplaats Tholen.

In zijn jonge jaren ging hij vooral naar de kerk om vrienden te ontmoeten. „Door mijn vrouw Carin en haar ouders raakte ik geleidelijk meer betrokken. In Tholen is er bij mij een levend geloof ontstaan.”

Sinds 1978 werkt hij bij de Rotterdamse politie. Met vreugde, maar door de verandering in zijn leven verlangde hij naar meer. „In 1988 ben ik de zaterdagopleiding van de Theologische Hogeschool in Ede gaan volgen.” Het was een pittig traject naast zijn intensieve baan bij de recherche, maar in 1993 legde hij met goed gevolg examen af. „Van 1992 tot 2000 heb ik in de hervormde gemeente van Tholen gewerkt, een prachtige tijd waarin ik veel heb geleerd. Daarna deed ik vijf jaar pionierswerk in wijkgemeente De Samaritaan in Rotterdam-Centrum. In 2001 werd ik daarnaast geestelijk verzorger in Ten Anker in Tholen. De Samaritaan verwisselde ik in 2005 voor De Wieken in Zierikzee. Het werken met ouderen kreeg mijn hart.”

Lees het volledige artikel in Terdege.

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.