Nelline Zondag: „Mocht je er nog niet van overtuigd zijn dat groenten echt indruk kunnen maken, dan ben je dat wel na het maken en proeven van dit gerecht. Sinds ik geen vlees meer eet, ben ik groenten nog zo veel meer gaan waarderen. Dit was een van de eerste gerechten die ik maakte toen ik voor vrienden kookte – en het was een groot succes. En laten we eerlijk zijn: een ovengerecht met kaas kan niet mislukken, toch?” :::inline_article 1::: ## Ingrediënten kleurrijke courgettes Voor 2-4 personen: * 2 grote courgettes * 1 teen knoflook * 1 groot ei * 40 g Parmezaanse kaas * 1 snee (zuurdesem)broodkruim * 100 g cherrytomaatjes (of zongedroogde tomaatjes) * 1 grote citroen * 4 el fijngehakt oreganoblad (of verse basilicum) * 35 g pijnboompitten (lichtbruin geroosterd) * 3 el extra virgine olijfolie * peper en zout Verder nodig: * rasp * zeef >Laten we eerlijk zijn: een ovengerecht met kaas kan niet mislukken, toch? ## Bereiding * Verhit de oven voor op 230 graden. * Halveer de courgettes in de lengte en schep het vruchtvlees er voorzichtig uit, zodat er bootjes ontstaan. Laat ongeveer 1 cm vruchtvlees zitten. Doe het vruchtvlees in een zeef en knijp hier zo veel mogelijk vocht uit. Doe het vruchtvlees in een kom. Meng hier een losgeklopt ei, fijngehakte knoflook, Parmezaanse kaas, broodkruim en een snufje peper en zout door. Plet de cherrytomaatjes met de hand en voeg ze toe aan het mengsel (in geval van zongedroogde tomaatjes: snijd deze even door). * Rasp 2 tl citroenschil en meng de rasp in een aparte kom met de geroosterde pijnboompitten en de verse oregano (bewaar een paar blaadjes voor de topping). * Meng de helft van het pijnboompittenmengsel door de courgettevulling. * Leg de uitgeholde courgettes op een bakplaat of in een ovenschaal. Sprenkel 1 el olijfolie (in totaal) over de courgettes en bestrooi ze met een snufje peper en zout. Vul de courgettes met het mengsel en bak ze in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. * Maak ondertussen de topping: pers 1 el citroensap uit en meng het sap met 2 el olijfolie, de resterende oregano en overgebleven pijnboompitten. * Laat de courgettes iets afkoelen en verdeel de topping erover. Garneer met extra oreganoblaadjes. * Tip: Je kunt de courgettevulling ook makkelijk van tevoren maken, waardoor je ze alleen nog maar hoeft af te bakken. _(Bron: „Simpel”, door Yotam Ottolenghi; uitg. Fontaine Uitgevers, 2018)_ :::kader 1:::