Jan Kees kookt zomerse pasta

Deze zomer(vakantie) zal door de crisis anders worden ingevuld. Wellicht zullen kampeerplekken leeg blijven en de skottels en barbecues in achtertuinen worden geïnstalleerd. Maar ook dan geldt: Samen eten werkt verbindend en buiten smaakt alles beter. Drie keer een smakelijk pastagerecht om thuis of op vakantie heerlijk van te smullen.

 

Op een camping in het zuiden van Frankrijk kwam er af en toe een vrouw met een bolderkar de kampeerplekken langs met door haar verzamelde groenten uit eigen tuin. Honderd procent biologisch aan de bijzondere vormen te zien. Ik kocht bij haar twee paprika’s en wat vleestomaten. Die waren ongelooflijk smaakvol! Mocht er nu geen verzamelaar met bolderkar bij je langskomen, bezoek dan eens een plaatselijke markt en ga dan als een echte jager op zoek naar de verkopers die producten uit hun moestuin verkopen.

 

Recept pasta met verzamelde groente (4-6 personen)

 

* 2 grote paprika’s (kleur naar aanbod) 
* 2 grote vleestomaten * 2 uien) * Crème fraiche * Peper en zout * 500 gram gehakt * Rode of groene pesto * 2 tenen knoflook 
* Olijfolie * 500 gram pasta naar keuze (penne heeft de voorkeur) * Strooikaas
 

Verwarm de skottelbraai en rul het gehakt in een klein beetje olie. Voeg peper en zout toe. Haal het gehakt van de skottel af en bewaar het in een bakje. Ondertussen zet je voldoende water op voor de pasta (pasta houdt van veel water). Daarna gaan we de paprika’s te lijf. Snijd ze in niet te kleine stukken. Weer een beetje olie in de skottel, gesnipperde (of geperste) knoflook erin, even fruiten zodat de olie extra smaak krijgt. Dan de paprika’s erbij. Vuur niet te hoog, je hebt de tijd! 

 

Nu de paprika’s lekker op smaak liggen te komen, snijd je de vleestomaten in parten. Gooi er lekker wat zout overheen. Vleestomaten nog even laten wennen aan het zout. Snipper de uien en voeg deze bij de paprika’s. Vuur iets opvoeren en lekker roerbakken. Ondertussen zal het water wel koken en kan de pasta erbij. Zodra de pasta kookt, een flinke scheut zout erbij. Kook de pasta beetgaar (proeven!). 

 

Voeg de tomaten toe en na 2 minuten ook de pesto. Roer alles lekker door elkaar, samen met het (uitgelekte) gehakt. Nu nog goed op smaak brengen met peper en zout (proeven!). Voeg drie eetlepels crème fraiche toe en roer het geheel door elkaar.  De pasta afgieten en toevoegen aan het geheel. Lekker omscheppen en smullen maar. Strooikaas op tafel voor de liefhebbers.
 

Ook pastasalade en noedels met kip bereiden? Lees Terdege (nr. 20/21) voor de recepten van Jan Kees van der Hart.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Jan Kees van der Hart beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.