Je kunt de pot op! (Al vanaf week 1)

„Weet je dat miljoenen baby’s op deze wereld geen luiers dragen?” vraagt Carolien van Meerten uit Randwijk. „En dat meer dan de helft van de baby’s op aarde zindelijk is rond het eerste jaar?” In een flits zie ik onze gup, die met zijn bijna 1 jaar nog volledig gepamperd wordt. Dat kan dus anders. Caroliens dochter van negen maanden is er het levende bewijs van.


Het potje is een vast meubelstuk in huize Van Meerten. En nee, er zijn vandaag geen ongelukjes gebeurd. Carolien van Meerten-Huibers (1990) praat even gemakkelijk over de poep en plas van haar kinderen als over hun eten. „Wij volwassenen maken er zo’n ding van. Maar naar de wc gaan, is even normaal als opstaan en jezelf aankleden.” Die nuchtere houding is ook belangrijk als het gaat om de zindelijkheidstraining van je kind, vindt de moeder van drie. „Als wij uitstralen dat je gewoon vanaf de babytijd op de wc plast, dan vinden kinderen dat ook volstrekt normaal” En dan heb je al een halve wereld gewonnen, weet Carolien uit ervaring.  


Het was een oudtante uit de buurt die haar aan het denken zette toen Hannah (nu 6) negen maanden oud was. Ja hoor, onze kinderen waren allemaal met een jaar of anderhalf zindelijk, vertelde oudtante. Zodra ze een beetje konden zitten, gingen ze met een riempje op het potje, tot de plas gedaan was. 

 

„Dat mag nu natuurlijk niet meer”, lacht Carolien. „Maar ik was wel getriggerd. Op eigen houtje zette ik Hannah op een potje, met een mandje speelgoed erbij. Dat ging prima. Steeds maakte ik een plasgeluid om haar te stimuleren. Zo ging ze herkennen: als ik de houding van het potje voel en het signaal hoor, dan komt het. Met anderhalf jaar was Hannah inderdaad zindelijk.” 

 

Lees het volledige artikel over vroege zindelijkheid in Terdege.
 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Henrieke Hoogendijk-van Dam beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.