Karamelkoek met speciale bodem - Terdege

Karamelkoek met speciale bodem

Karamelkoek_1

Met zijn heerlijk knapperige bodem en zachte vulling van karamel is deze taart onweerstaanbaar. Het laagje chocolade erbovenop maakt hem helemaal af.

Wie deze karamelkoek nog niet eerder geproefd heeft, moet dat toch echt eens proberen. Eigenlijk hoort er een ander soort bodem onder, maar die vind ik zelf een beetje saai. En ach, de koek is toch al ongezond, dus vond ik een bodem van boterkoek wel een goed idee.

De bodem is lekker knapperig en de vulling bestaat uit zachte karamel. De harde chocolade erbovenop maakt het geheel helemaal af. Deze taart doet een beetje denken aan een Twix, maar dan in de vorm van een taart.

Dol op de smaak karamel-zeezout? Voeg dan iets meer zout toe aan de karamel.

INGREDIËNTEN

BODEM: • 250 g bloem • 200 g suiker • 200 g roomboter • 8 g vanillesuiker • 2 eieren.

VULLING: • 60 g roomboter • 60 g bruine basterdsuiker • 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)

• snufje zout • chocolade voor de topping naar keuze.

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak van de ingrediënten voor de bodem een deeg.

Rol het deeg uit op ca. 0,5 cm en bekleed hiermee een bakvorm naar keuze.

Bak de boterkoek in ca. 20 minuten af.

Laat de bodem afkoelen.

Smelt de boter in een steelpannetje. Zet daarna het vuur laag.

Roer de bruine basterdsuiker erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk.

Blijf goed roeren en verlies de pan geen moment uit het oog, anders brandt de karamel aan.

Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren, tot je de goede dikte bereikt. De karamel moet stevig zijn, maar ook nog goed uit te smeren.

Haal de pan van het vuur en verdeel de karamel over de bodem.

Zet het geheel even in de koelkast om op te stijven.

Daarna kan de chocolade eroverheen.

Verwarm de chocolade au bain-marie en smeer uit over de karamel.

Laat daarna nog even hard worden.

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.