Koeiennamen

Koeiennamen 3508

Berta de koe. Wie kent deze koeiennaam niet? Ik heet Berdien, vernoemd naar Berta, mijn lieve oma. Mijn boer heeft geen Berta op stal, maar een Berta in huis.

De koeien hier hebben ook namen en ze worden ook vernoemd. Op stal heten ze onder andere Marianne, Gretha, Jannie en Boukje. Ze hebben er allemaal een nummer bij gekregen. Eigenlijk is het nummer hun voornaam en Marianne is dan de achternaam. Alle Mariannes zijn namelijk familie van elkaar. Oma, moeder, dochter, tante, nicht, overgrootoma of nog verder. Als een Marianne kalft, krijgt de dochter ook de naam Marianne. Met een opvolgend nummer, zodat ze een unieke naam heeft. Krijgt Marianne een zoon, dan krijgt die alleen maar een nummer.

Waarom, vroeg ik me af. Dat is toch niet lief? De boer zei: "Dat is makkelijker. Want die wordt direct verkocht en dan moet je elke keer die naam invullen en dat is alleen maar lastig en veel werk." En dus heet het laatste kalfje dat geboren is 3508. Zoveel makkelijker toch dan Gretha 225­?

Als je nu denkt dat de boer alle koeien bij hun naam kent, dan heb je het mis. Op onze boerderij heet Boukje 126 geen Boukje, maar Potje. Heeft ze iets misdaan? Maakt ze er soms een potje van? Maar nee, Potje is een voorbeeldige koe. Ze doet wat ze moet doen en ze is nooit vervelend.

Maar Potje is wel uniek. Er is namelijk maar één Boukje op onze boerderij. Ze is de enige koe die niet hier op de boerderij geboren is. Boukje is gekocht van boer Pot en daarom heet ze Potje. Een bijnaam bekt toch veel makkelijker dan 6989.

En er zijn nog meer bijnamen. Zo hadden we ook de boef en de kabouter. Hadden, want die zijn beide verkocht. Ze blijven dus niet altijd hun hele leven op de boerderij. De boef en de kabouter lopen nu bij verschillende boeren in een melkstal. De boef maakte er namelijk wel een potje van. Na dertig dagen melken schopte ze nog steeds alles kort en klein als ze werd gemolken. En daar had de boer genoeg van. De boef kon dus vertrekken. En de kabouter? Die was alleen maar de kleinste van de hele groep. Maar na het vertrek van de kabouter is er nog geen andere koe uitgeroepen tot kabouter. Namen moeten spontaan ontstaan, dat is het leukst.

Toen ik mijn zwager vertelde dat ik een boer aan de haak had geslagen was zijn reactie: "Nooit gedacht dat Berdien nog eens Boerdien zou worden." Boerin ben ik nog niet, maar Boerdien, dat vind ik een eervolle naam! Weet u ook waar die naam vandaan komt.

Auteur

Boerdien

Volg ons lifestyle platform op instagram.