Kok & keuken - Terdege

Kok & keuken

Berkhoff-TERD-_GFX1493_2

„Bedankt, kokkie!” hoort Gerben Berkhoff (40) regelmatig van gasten. „Daar doe je het voor. Ik ben al 25 jaar kok.

Zes jaar geleden hebben Ko Bostelaar en ik samen het restaurant van de vorige eigenaar overgenomen. Ko doet de bediening, ik de keuken.”

Berkhoff laat zich leiden door de seizoenen. Dat betekent dat er in het voorjaar lam en speenvarken op de kaart staat. „En asperges natuurlijk. ’s Zomers gebruiken we in desserts vaak aardbeien. En in de wintermaanden serveren we veel wild. Tijdens de wildweek zit het restaurant elke avond vol.” Sowieso heeft ’t Edelhert niet te klagen over de bezetting. „Mensen komen vanuit het hele land speciaal naar ons. Dat is wel een compliment, toch?”

Berkhoff denkt dat dat komt doordat mensen graag kwaliteit voor hun geld willen en wat te kiezen willen hebben. „Als ik zelf uit eten ga, krijg ik meestal een opgemaakt bord. Dan moet ik maar afwachten of ik de groente die ik geserveerd krijg, lust. Dat is bij ons anders. Mensen krijgen bij ons een schaaltje met vier groentes op tafel.” Ondanks de drukte in de keuken is er af en toe tijd voor een grap. „We krijgen weleens jongeren over de vloer voor een snuffelstage. Die sturen we bijvoorbeeld naar de supermarkt voor groene paprikapoeder.”

Berkhoffs vrouw is ook kok, maar dan in een hotel. Hebben ze thuis ruzie wie er in de keuken mag staan? Lachend: „Wij hebben nooit ruzie. Dus daarover zeker niet. En onze kinderen lusten alles. Dat is wel heel makkelijk, ja.”

Lees de portretten van Jimmy de Leeuw -kok bij De Oude Duikenburg in Echteld- en Adriaan van der Zande -kok bij De Landing in Stroe- in Terdege nummer 15.

Auteur

Gisette van Dalen-Heemskerk

Volg ons lifestyle platform op instagram.