Kom je ook op de thee? - Terdege

Kom je ook op de thee?

spg-16007-summertea-46-website-site

Er is niets gezelliger dan theedrinken met je vriendinnen. Met taartjes en scones maak je hen vast blij. Maak slingers en bloemen van cupcakepapiertjes en zet vers geplukte bloemen neer voor een zomers sfeertje.

Een “cup of tea” kun je natuurlijk snel maken met een pot heet water en theezakjes. Maar het is nog leuker als je gasten zelf hun thee kunnen samenstellen: met losse thee en theezakjes die ze zelf vullen. Prik een houtje door het theezakje en laat het zakje zo gezellig bungelen in een theekopje.

Oude laadjes, bakjes of een wandkastje tover je om tot een ”theekastje” met daarin de losse thee en andere handige benodigdheden. Kies voor zomerse, fruitige theesoorten of theebloemen die zich mooi ontvouwen in de theepot. Theebloemen zijn bolletjes, gemaakt van gedroogde theeblaadjes met daarin één of meer gedroogde bloemen. Ze zien eruit als gedroogde balletjes, maar als ze eenmaal in aanraking komen met warm water ontvouwen ze zich tot mooie bloemen die een lekkere frisse thee geven met een zacht bloemige smaak. Van elke bloem kun je wel 2 liter thee zetten. Giet dan ook zeker nog een tweede keer op.

Recept voor cake-icecream

450 g cake, 100 g mon chou, gesmolten chocolade, ijshoorntjes

Verkruimel de cake heel fijn en meng met de mon chou. Kneed het goed, zodat het niet meer kruimelt en vast is. Maak er nu balletjes van.

Haal de balletjes met een stokje of lepel door de gesmolten chocolade. Dip eventueel ook de ijshoorntjes even in de chocolade. Doe de bolletjes in de hoorntjes en versier ze met bijvoorbeeld gekleurde spikkeltjes.

Recept voor luchtige cake voor laagjestaart

Met het onderstaande recept maak je een cakebeslag voor drie vormen met een doorsnede van 20 cm. Of gebruik twee derde van het beslag voor een rechthoekige vorm van 25x35 cm om sheetcake te bakken. Dit is een rechthoekige cake waar je met een kookring of glas kleine cake rondjes uitsteekt om er mini-layercakes van te maken.

275 g boter op kamertemperatuur, 425 g suiker, 2 tl vanille-extract (of de zest (=de rasp van de schil) van 1 citroen voor een frisse taart), ½ tl zout, 5 eieren op kamertemperatuur, 400 g bloem, 60 g maïzena, 2 el bakpoeder, 375 ml karnemelk, boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm(en) goed in met boter en bestuif met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract of de zest van 1 citroen en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg een voor een de eieren toe en klop het mengsel steeds goed door na ieder ei.

In een andere kom meng je de bloem, maïzena en het bakpoeder. Voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel, klop het er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk.

Giet het cakebeslag in de vorm(en). Bij gebruik van drie vormen is het belangrijk dit goed/evenredig te verdelen. Bak de cake(s) in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Haal de cake(s) na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als de cakes afgekoeld zijn, kun je ze gebruiken om je taart mee te bouwen.

Tussen de laagjes cake komt natuurlijk een lekkere vulling.

Dit werkt heel simpel: besmeer steeds een laag cake met de vulling en dek af met een volgende laag. Eindig je taart met een royale laag vulling. Je kunt ervoor kiezen om de hele taart in te smeren met een laagje vulling voor een semi-nakedcake of om deze juist totaal te bedekken met een dikke laag. Voor een naked cake besmeer je de zijkanten van je taart niet, ze blijven dus zichtbaar. Het smeren gaat het handigst met een spatel, maar het hoeft niet perfect. Me mag best zien dat deze heerlijke taart zelfgemaakt is!

Wat betreft de vulling: er is veel mogelijk. Van een simpele botercrème of room/mascarponevulling tot een smeuïge frosting, met de basis cake kun je alle kanten op. De onderstaande twee recepten zijn al beproefd en goedgekeurd. De hoeveelheden zijn voldoende voor het vullen en afsmeren van een taart met drie lagen of voor ongeveer acht mini’s die je maakt van de sheetcake.

De frisse smaak van deze vulling maakt haar bij uitstek geschikt voor een zomerse layercake.

Nog meer recepten voor de Summertea? Lees het zomernummer van Terdege.

Volg ons lifestyle platform op instagram.