Kruidnootjes

Kruidnootjes

Arjanne Hameeteman-ceesvdwal_4

Ja hoor, ze liggen weer in de winkel naar me te gapen en te roepen. Maar nee hoor, ik ben ze echt de baas! Elk jaar weer vraag ik me af waarom al dat snoepgoed in september of soms zelfs al in augustus in de winkel ligt.

De zon schijnt nog rijkelijk en dan moeten we er alweer aan geloven. En als je er eenmaal aan begint, aan de kruidnootjes of amandelstaaf, dan is het einde zoek en weet je niet waar je moet stoppen. Althans, zo ging het vroeger bij mij.

Bij mij thuis vinden ze het ook echt heel lekker, maar ik koop het dus bewust niet in deze tijd. Het is gewoon nog te vroeg en ook mijn mannen thuis kunnen het echt missen hoor.

Een week voordat het 5 december is, haal ik de eerste amandelstaaf in huis, maar dan wel een goeie van De Echte bakker in Ouddorp. Die zijn dus echt heel erg lekker en thuis worden ze er heel blij van.

Vroeger, toen ik nog at volgens mijn “oude slechte gewoontes”, maakte het mij niet uit wat het was of waar het vandaan kwam.

Nu denk ik echt goed na en heb ik mezelf aangewend dat ik alleen op 5 december kruidnoten van onze dorpsbakker neem, want die zijn het me dan echt waard.

Thuis zijn ze dol op marsepein. Gelukkig heb ik een soort marsepein gevonden die echt een heel stuk minder slecht is.

Vandaag heb ik de tijd genomen om allerlei lekkere verantwoorde recepten te bedenken en uit te proberen. De keuken en zelfs de woonkamer ruiken heerlijk naar kaneel en peer.

Met op de achtergrond het knapperende hout van de houtkachel, die we dit jaar voor het eerst sinds zestien jaar weer aan hebben. Uiteraard net als vele andere mensen proberen ook wij aan de energiekosten te denken, dus besloten we de houtkachel weer eens te gaan gebruiken.

Soms kan iets je ook in je huishouden weer bewust maken, dat is met dit ook zo… dit voelt als een geluksmomentje, de warmte van het vuur en de lekkere geur van al dat bakken.

Speciaal voor jullie thuis een lekker recept om te bakken! Een heerlijk herfstrecept, dat past bij deze tijd.

Herfstige Perencrumble

Ingrediënten

·       130 g amandelmeel

·       100 g zachte roomboter

·       50 g havervlokken

·       60 g gehakte noten

·       50 g natuurlijke zoetstof

·       6 peren

·       100 g bosbessen

·       1/5 tl kaneel

·       1/5 tl gemalen gember

·       2 el honing

Bereidingswijze

1.     Schil de peren en verwijder het klokhuis.

2.     Snijd de peren in partjes en meng ze met de bosbessen, de honing, het kaneelpoeder en de gemalen gember.

3.     Vet een bakblik of kleine ovenschaaltjes in en doe het perenmengsel erin.

4.     Verwarm de elektrisch oven voor op 200°C of de heteluchtoven op 175°C.

5.     Kneed van het amandelmeel, de roomboter, de natuurlijke zoetstof, de havervlokken, de gehakte noten en een snufje zout een kruimelig deeg.

6.     Verdeel het kruimeldeeg over de peren en bak de crumble ca. 25 minuten in de oven.

7.     Geniet ervan!

Auteur

Arjanne Hameeteman

Volg ons lifestyle platform op instagram.