Eieren zaten lang in de verdachtenbank. Ze zouden het gehalte slechte LDL-cholesterol in het bloed verhogen en daardoor hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar dat klopt niet, ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Australië (UniSA) onlangs. Het eten van twee eieren per dag verlaagt het gehalte aan LDL-cholesterol in het bloed zelfs, óók als de rest van het dieet rijk is aan cholesterol. Als het dieet verder weinig verzadigde vetten bevat, verlagen eieren het risico op hart- en vaatziekten. „Eieren hebben door verouderde voedingsadviezen lang genoeg in het verdachtenbankje gezeten”, vindt hoofdonderzoeker Jon Buckley. Eenzelfde geval doet zich voor in het imago van roomboter versus margarine. Margarines bevatten veel linolzuur, een omega-6-vetzuur. Inmiddels is bekend dat een overmaat aan omega-6-consumptie het risico op borstkanker verhoogt, vooral als de consumptie van omega-3-vetzuren (uit vette vis) achterblijft, meldt de website van het Nationaal Fonds tegen Kanker. Volvette roomboter zou hart- en vaatziekten bevorderen, maar ook dat blijkt niet het geval. Doordat roomboter eerder een verzadigd gevoel geeft, helpt het bij matig gebruik zelfs bij het afslanken.